Izvor: BSC Happy
14.06.2023 u 09:59
0

RUMUNIJA NA STUBU SRAMA ZBOG AMBASADORA U UN: Kenijske diplomate uporedio sa majmunima, cela Afrika traži izvinjenje

Afrička grupa u okviru Ujedinjenih nacija rekla je da nikada više neće raditi sa rumunskim ambasadorom u Keniji na određenim forumima nakon što ih je navodno uporedio sa majmunima dok je prisustvovao sastanku u Najrobiju. Grupa je takođe zahtevala bezuslovno i javno izvinjenje narodu Afrike.

Dragoš Viorel Tigau je tokom vikenda opozvan od strane rumunskog ministarstva spoljnih poslova nakon pritužbi koje su usledile nakon sastanka u zgradi UN u glavnom gradu Kenije 26. aprila kada se majmun pojavio na prozoru konferencijske sale. „Afrička grupa nam se pridružila“, navodno je rekao Tigau, prema noti iz ambasade Južnog Sudana u Keniji.

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je tokom vikenda da je tek ove nedelje obavešteno o incidentu i da je „počelo proceduru za opoziv svog ambasadora“.

RUSKA LINIJA ODBRANE: Čelični bedem o kojeg se lome zubi VIDEO

 – Duboko žalimo zbog ove situacije i izvinjavamo se svima koji su pogođeni – dodaje se, rekavši da su rasističko ponašanje ili komentari „apsolutno neprihvatljivi“.

Ambasador Južnog Sudana u Keniji Čol Ajongo, kako je vršilac dužnosti dekana Afričke grupe pisao generalnom direktoru Kancelarije Ujedinjenih nacija 31. maja, izražavajući svoj bes, šok i gađenje zbog onoga što je nazvao ambasadorovim „omalovažavajućim i krajnje neprihvatljivim primedbe”.

Takođe je zahtevao jasno javno lično izvinjenje od ambasadora i upozorio je da će Afrička grupa u nedostatku neophodnog izvinjenja napustiti svaki događaj na kojem je Tigau prisustvovao. U pismu se navodi da „nije spremna da učestvuje u istim prostorima“ kao ambasador u pitanjima koja se odnose na zaštitu životne sredine i stanište UN. On je rekao da je sastanak sazvao Tigau za regionalnu grupu istočnoevropskih država. Jedan od delegata je ukorio Tigaua u vreme navodne primedbe i zahtevao da je povuče i izvini se. Ajongo je istakao da propisi UN-a zahtevaju od osoblja da poštuje prihvatljive standarde, uključujući nediskriminaciju,  iskazivanje poštovanja prema svim kulturama.

TAČKA PUCANJA: ĆIN GANG žestoko napao BLINKENA tokom razgovora

 – Ambasadoreve izjave bile su u jasnom zanemarivanju etosa i dostojanstva čovečanstva, kao i ispod statusa koji se očekuje od diplomate – rekao je on.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter