Izvor: Novosti
10.02.2023 u 20:26
0

RAT U UKRAJINI: Vagnerovci napreduju kod Bahmuta, ruska ofanziva na Belogorovku

U toku je 352. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. Vladimir Putin rekao je da Rusija nije započinjala nikakva borbena dejstva nego nastoji da ih okonča. Vladimir Zelenski u Briselu tražio od EU pomoć u modernom oružju. Emanuel Makron izjavio da lovci nisu ono što je Ukrajini sada potrebno, te da ih Francuska neće isporučivati.

Severno od Bahmuta, ruske jedinice su napredovale na severnu i jugoistočnu periferiju Paraskovjevke, istiskujući ukrajinske oružane snage sa njihovih položaja. U dva sela, uključujući i Krasnu Goru, situacija za ukrajinske formacije se pogoršava.

Ruske trupe aktivno pokušavaju da zaobiđu sistem utvrđenja sa severa i stignu do autoputa Bahmut-Slavjansk, potpuno lišavajući zaliha Bahmutski garnizona. Pored toga, ovo će omogućiti da se ruske jedinice približe Berhovki i, u budućnosti, da ubace grupu u severno predgrađe Bahmuta i stvore mini-kotao.

PORUKA LAVROVA: Rusija će nastaviti da sprovodi svoju politiku bez obzira na pretnje

Za jačanje grupacije trupa u Bahmutu i ​​okolini raspoređen je bataljon 30. OMBR, kao i odvojene formacije novostvorene 47. artiljerijske brigade, delimično upućene u pomoć Oružanim snagama Ukrajine u Bahmutu. Osim toga, u zoni borbenih dejstava nalaze se nacionalisti iz 24. jurišnog bataljona „Ajdar“ 53. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Na pravcu Lisičansk nastavlja se poziciona ofanziva Oružanih snaga RF na Belogorovku. Posle uspešnog napada na selo od strane ruskih vojnika, Oružane snage Ukrajine su se povukle na zapadnu periferiju, uspevši da se pregrupišu i delimično zadrže selo. Sada borci Oružanih snaga RF jurišaju na ukrajinsko utvrđeno područje uz podršku artiljerije.

OSVOJIĆE „MEDALJE, KRVI, SMRTI I SUZA“: Zelenski zahteva da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na Olimpijskim Igrama

Južno od Belogorovke, Oružane snage Ukrajine sa snagama 10. MGBR izvršile su napad na pozicionu liniju ruske vojske u Zolotarevki sa zadatkom da prodru u odbrambene redove. U ovoj fazi nema značajnijih uspeha, međutim, nastaviće se pokušaji da se obuzda tempo ofanzive Oružanih snaga RF u drugim pravcima.

Na jugozapadu Bahmuta Vagnerovci su, uz podršku artiljerije i avijacije, napredovali u oblasti vodenog kanala i stigli do autoputa od Konstantinovke. Ukopavajući se tamo i na severu Bahmuta, ruske jedinice su pod kontrolom vatre zapravo preuzele kontrolu nad svim logističkim putevima do grada.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter