Izvor: Tanjug
21.01.2023 u 15:32
0

MOSKVA SAOPŠTILA: Nema smisla da se sa UN razgovara o izvozu ruskog đubriva

Bilo je potrebno skoro pet meseci da se samo jedan deo besplatnog đubriva pošalje pod okriljem UN, navodi se u komentaru ministarstva.

Trenutno nema nikakvog smisla da se razgovara o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva uz pomoć UN, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi RIA Novosti.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da su UN čak odlagale sprovođenje inicijative Moskve da donira 262.000 tona ruskog đubriva najsiromašnijim zemljama, koje su zaglavljene u lukama Letonije, Estonije, Belgije i Holandije.

Prva i jedina serija od 20.000 tona proizvoda krenula je iz Holandije u Malavi 28. novembra 2022. godine.

UPRKOS ZAPADNIM SANKCIJAMA: Prihodi Rusije od izvoza đubriva porasli za 70 odsto

Đubriva su stigla u luku Mozambik 28. decembra 2022. i sada bi trebalo da budu na putu za Malavi, prenosi ruska agencija.

U komentaru ministarstva se navodi, da je bilo potrebno skoro pet meseci da se samo jedan i mali deo besplatnog đubriva pošalje pod okriljem UN, a teret još nije stigao do primaoca.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Ako je sprovođenje ovog čisto humanitarnog poduhvata bilo toliko teško, razgovor o normalizaciji izvoza naših poljoprivrednih proizvoda i đubriva uz pomoć UN trenutno ne dolazi u obzir – navodi se u saopštenju.

Moskva je ranije naglasila da su međusobno povezani sporazumi o izvozu ukrajinskog žita i efikasna primena memoranduma o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Ove sporazume su u Istanbulu 22. jula potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, i produženi su u novembru na 120 dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter