Izvor: Kurir.rs
11.10.2023 u 13:49
0

RUSIJA SE OGLASILA O SVOJOJ ULOZI U IZRAELSKOM RATU: Jasno i sa stavom

Sukob u Izraelu je trenutno u gorućoj fazi, te je zato preuranjeno govoriti o mogućoj ulozi Rusije u regulisanju situacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol je dodao da je situacija zabrinjavajuća i potencijalno opasna zbog posledica humanitarnog karaktera.

– Potrebno je zadovoljiti minimalne potrebe stanovništva Gaze, a to područje je sada potpuno zatvoreno – rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovim rečima, treba zaustaviti i terorističke napade, kao i neproporcionalnu upotrebu sile.

– Tek nakon što se završi faza gorućeg rata, nastupiće period traženja puteva mirnog rešavanja. Traženje načina za regulisanje ovog problema traje najmanje već nekoliko decenija i vidimo da je bilo dozvoljeno veoma mnogo grešaka iz kojih je i proistekla ova situacija. Najvažnije je analizirati te greške i ne dozvoliti da se ponavljaju u budućnosti – ocenio je Peskov.

Važan dijalog sa obe sukobljene strane

Portparol je takođe kazao da Rusija održava dijalog i sa Izraelom i sa Palestinom, jer je važno sačuvati uravnotežen pristup kako bi se učestvovalo u procesu rešavanja situacije.

– Nesumnjivo je nemoguće ne osuditi akta, koja se nikako drugačije ne mogu nazvati nego terorizam. Ali, ne treba zaboraviti ni šta je prethodilo toj situaciji – kazao je Peskov, objavio je novinar Pavle Zarubin na svom Telegramu.

Peskov je na pitanje novinara kako se Moskva odnosi prema tome što su Francuska i Evropska unija proglasile Hamas terorističkim pokretom rekao da Rusija održava kontakte sa obe sukobljene strane i da je glavni prioritet sudbina ruskih državljana.

Portparol je još kazao da je u toku priprema posete šefa Palestinske nacionalne administracije Mahmuda Abasa Rusiji, kao i da će tačni datumi biti blagovremeno saopšteni.

Palestinsko-izraelski sukob

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter