Izvor: Sputnjik
08.01.2023 u 14:05
0

RUSI I UKRAJINCI SU JEDAN NAROD: Crkva je dužna da sve učini da ne postanu neprijatelji

Od davnih vremena spoljne sile su radile na tome da se naš narod podeli, kao i da se međusobno sukobi, izjavio je patrijarh Kiril.

Rusi i Ukrajinci su jedan narod, a crkva je dužna da učini sve da oni ne postanu neprijatelji, izjavio je ruski patrijarh Kiril.

– To je jedan narod, koji je izašao iz kijevske krstionice, ali veliki narod, od Belog do Crnog mora. I ta ogromnost je oduvek izazivala strah, zavist kod suseda i od davnih vremena spoljne sile su radile na tome da se naš narod podeli, razjedini, kao i da se međusobno sukobi – rekao je patrijarh u intervjuu za TV „Rusija 1“.

Ruski patrijarh pozvao na božićno primirje u Ukrajini i Donbasu

Prema njegovim rečima, u Ukrajini pokušavaju da stvore civilizacijsku pretpostavku za podelu među ljudima i pitanje je koliko će uspeti da prodru do srži narodnog života.

– U Ukrajini se danas preduzima sve kako bi u očima Ukrajinaca Rusija zaista postala neprijatelj i drugi narod. Od toga koliko će sve te aktivnosti, usmerene na izazivanje propasti između dva dela istog naroda, biti „uspešne“ zavisi, naravno, i budućnost. Ali, crkva je družna da učini sve što je u njenoj moći da Ukrajinci i Rusi ni u kom slučaju ne postanu neprijatelji – istakao je patrijarh.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je dodao da su potrebne žrtve kako bi se u Ukrajini u sadašnjim okolnostima očuvalo pravoslavlje.

– Pravoslavlje u Ukrajini će biti očuvano. Ali, da bi se očuvalo pravoslavlje u ovim uslovima su potrebne žrtve. I to ne dobrovoljne žrtve, već prosto reakcija pravoslavaca na izazov koji je pred njima… Da li će se Ukrajinci pomiriti s promenom pola, moralnim relativizmom koji je postao deo kulture i politike zapadnog sveta? Ako su spremni da sve to prihvate onda gube identitet, originalnost, prestaju da budu sveta zemlja. Šta je onda podvig vernika, Kijevko-pečerska lavra, Počajevska lavra, čitava monaška tradicija? Zapravo radi se nesumnjivo o borbi protiv pravoslavne crkve koja je uvek bila, i daj, Bože, da i u budućnosti bude velika moralna i duhovna snaga ukrajinskog naroda – poručio je Kiril.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter