Izvor: Kurir.rs
19.04.2023 u 19:06
0

LOJD OSTIN IZNEO JASAN STAV: „Ohrabrujemo Tursku i Mađarsku da ratifikuju članstvo Švedske u NATO“

Švedska je u maju prošle godine, zajedno sa Finskom, podnela zahtev za ulazak u NATO, a kandidatura Finske je obrađena u rekordnom roku i pre mesec dana ta zemlja je postala tridesetprva članica alijanse.

SAD se raduju članstvu Švedske u NATO i uoči predstojećeg, julskog samita severnoatlantske alijanse, ohrabriće Tursku i Mađarsku da ratifikuju pristupanje Stokholma u taj vojni savez, izjavio je danas tokom posete Švedskoj američki ministar odbrane Lojd Ostin.

LOJD OSTIN STAVIO DO ZNANJA: „Letelice SAD će leteti svuda gde dozvoljavaju međunarodni zakoni“

Međutm, Turska i Mađarska još uvek nisu ratifikovale pristupanje Švedske NATO savezu. „Radujemo se što ćemo uskoro dočekati Švedsku kao 32 članicu NATO. Biću jasan, radujemo se da će se to dogoditi pre samita u julu.

Podstičem naše saveznike, Tursku i Mađarsku, da ratifikuju pristupanje Švedske što je pre moguće“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare. Poseta američkog ministra odbrane poklapa se sa najvećom vojnom vežbom u Švedskoj u poslednjih 25 godina, nazvanom “Aurora 23“.

Na vežbi koja će se odvijati na kopnu, moru i u vazduhu, učestvovaće oko 700 američkih marinaca kao i trupe iz Velike Britanije, Finske, Poljske, Norveške, Estonije, Letonije, Litvanije, Ukrajine, Danske, Austrije, Nemačke i Francuske. Na vežbi se očekuje učešće oko 26.000 vojnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter