Izvor: RT Balkan
16.09.2023 u 16:57
0

PATRUŠEV RAZOTKRIVA TAJNE: SAD sve više koriste britanske obaveštajne službe

Vašington kuje planove za stvaranje ogranka Severnoatlantske alijanse u Aziji u oblasti Tihog okeana jer Vašington ne može da odustane od ideje o „ogranku“ NATO-a na Bliskom istoku.

Sjedinjene Američke Države jačaju saradnju sa Britanijom, da bi iskoristile potencijal svojih obaveštajnih službi, tehnološki napredak i integrisale britanske oružane snage u tekuće američke operacije u različitim delovima sveta, ukazuje sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Politički krugovi u SAD smatraju da imaju ulogu mesije i želeli bi da Amerika vlada svetom snažnom spoljnom politikom, ne priznajući ničije interese, navodi Patrušev u svom članku za ruski časopis „Razvedčik“.

Prema njegovim rečima, američka elita se aktivno meša u unutrašnje procese širom Latinske Amerike, Afrike i Azije, gradeći sebi nove saveze.

„Među njima je AUKUS – partnerstvo sa Velikom Britanijom i Australijom, trougao SAD-Japan-Južna Koreja, koji je usmeren na Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i druge zemlje u regionu koje se ne povinuju volji Vašingtona“, navodi Patrušev.

SAD nemaju mira ni u Aziji u oblasti Tihog okeana gde je Bela kuća opsednuta idejom o formiranju bezbednosne strukture, Tokio igra značajnu ulogu, dodaje on. Kuju se planovi za stvaranje ogranka Severnoatlantske alijanse u tom regionu jer Vašington ne može da odustane od ideje o „ogranku“ NATO-a na Bliskom istoku, pojašnjava.

„Vašington će, ako bude potrebno, lako poslati trupe drugih zemalja članica NATO-a na klanje ne rizikujući živote svoje vojske“, smatra sekretar SB Rusije.

Članice NATO-a već godinama samo rečima govore o posvećenosti miru, a u suštini ratuju ili prete ratom sa bilo kojom zemljom koja se ne slaže sa politikom SAD, ukazuje Patrušev.

„Vojna moć NATO-a se koristi za održavanje zapadne hegemonije, ekonomskog porobljavanja i političkog pritiska na države koje ne predstavljaju vojnu pretnju Alijansi. Tokom sedam decenija, članice NATO-a postale su učesnice u više od 200 vojnih sukoba širom sveta“, precizira on.

Dedolarizacija je trend u svetu

Aktuelna decenija će u svetu proteći pod parolama odbacivanja dolara i zamene uvezene robe na domaćem tržištu robom domaće proizvodnje, ističe Patrušev.

„U pokušaju da održi dominaciju, sam Zapad je uništio alate koji su mu koristili više od vojne mašine. Reč je o slobodi kretanja roba i usluga, transportnim i logističkim koridorima i jedinstvenom platnom sistemu“, ukazuje on.

Zapadnjaci se ubrzano ograđuju od ostatka sveta zbog svega navedenog, dodao je on i naglasio da udeo SAD u svetskom BDP-u rapidno opada.

Konglomerat privatnih banaka poznat kao Sistem federalnih rezervi SAD je kreditor američke vlade, koja je zauzvrat ostatak sveta učinila zavisnim od dolara, primetio je sekretar Saveta bezbednosti.

„Vašington nastavlja da svesno, ali prisilno, povećava državni dug, koji je već premašio 32,5 biliona dolara“, ističe Patrušev, navodeći da neće moći da isplate dug onako kako su navikle, jer je štampanje novca kao i ceo finansijski sistem Zapada održiv sve dok SAD i njeni sateliti vode nove kolonijalne ratove.

„Ne postoje finansijske piramide koje postoje zauvek. To je nepromenljiv zakon ekonomije“, zaključuje on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter