Izvor: happybsc
11.11.2023 u 17:14
0

Samit u Rijadu: Poziv na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa

Veliki regionalni samit na kojem će se razgovarati o sukobu u Gazi počeo je u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji pozivom na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je na početku samita da je neophodno sazivanje međunarodne mirovne konferencije, kako bi se pronašlo trajno rešenje za sukob između Izraela i Palestinaca.

ZLOČINI BEZ PRESEDANA: Lekari bez granica,“Puca se na ljude koji beže iz bolnice Al Šifa“

„Ono što nam je potrebno u Gazi nisu humanitarne pauze od nekoliko sati, već nam je potreban trajni prekid vatre“, rekao je Erdogan u svom obraćanju na samitu u Rijadu, piše Gardijan.

Generalni komesar Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) Filip Lazarini, pozvao je zajednički arapsko-islamski samit da „odmah deluje kako bi promenio putanju krize u Gazi“.

„Danas se stanovnici Gaze osećaju dehumanizovano i napušteno“, naveo je on.

Lazarini je pozvao na podršku humanitarnom prekidu vatre, kontinuiranom prilivu humanitarne pomoći i podršku UNRVA.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je na bezuslovno hitno i trajno zaustavljanje vatre u Gazi.

„Politika kolektivnog kažnjavanja naroda u Gazi je neprihvatljiva i ne može biti opravdana izjavama da je u pitanju odbrana“, rekao je on i dodao da takve akcije Izrael mora odmah da obustavi.

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas rekao je da se Palestinci suočavaju sa „genocidnim ratom“ i pozvao SAD da nateraju Izrael da stane sa napadima.

„Palestincima je potrebna međunarodna zaštita zbog izraelskih napada. Mi ćemo goniti ratne zločince pred međunarodnim sudovima, a SAD će biti odgovorne za neuspeh u rešavanju krize“, istakao je on.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pohvalio je Hamas i pozvao muslimanske zemlje da uvedu sankcije za naftu i robu Izraelu.

„Ne postoji drugi način osim da se odupremo Izraelu, ljubimo ruke Hamasu zbog njegovog otpora protiv Izraela“, rekao je on, a prenosi Rojters.

Emir Katara šeik Tamim bin Hamad al-Tani rekao je da njegova zemlja ulaže napore u posredovanju da Hamas oslobodi taoce koje drži u Gazi.

On je dodao da se nada da će humanitarno primirje u pojasu uskoro biti postignuto i dodao da međunarodna zajednica „nije ispunila svoje pravne i etičke odgovornosti“.

„Koliko dugo će međunarodna zajednica tretirati Izrael kao da je iznad međunarodnih zakona“, rekao je Hamad al-Tani.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter