Izvor: Blic.rs
12.05.2023 u 17:16
0

KRUCIJALNE TEMATIKE U VAŠINGTONU: Sančez želi da privoli Bajdena da uvaži stavove Kine i Brazila oko Ukrajine

Zvaničnik Bele kuce rekao je da bi Kina i Brazil mogli da igraju ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima, ali je naglasio da okončanje rata mora da poštuje principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Američki predsednik Džo Bajden i španski premijer Pedro Sančez razgovaraće danas u Vašingtonu o ratu u Ukrajini, saradnji u oblasti odbrane i migracijama.

BAJDEN REŠIO DA RAZORUŽA TEKSAS: Menja zakone o KONTROLI ORUŽJA posle MASAKRA u Dalasu!

Španski diplomatski izvor ističe da će tokom sastanka u Beloj kuci premijer Sančez u ime Madrida, koji se slaže s Vašingtonom u vezi sa nezakonitošću ruskog rata Ukrajini, preneti različita gledišta Kine i Brazila i predložiti da se više uvažavaju stavovi zemalja koje nisu članice NATO, a pogođene su ratom.

Sjedinjene Američke Države skeptično su reagovale na kineski mirovni plan od 12 tačaka, rekavši da bi Peking, ako je zaista stoji iza prve tačke u svom predlogu o poštovanju suvereniteta, trebalo da podstakne Rusiju da se povuče sa zauzetih ukrajinskih teritorija.

Slično tome, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izazvao je kritike SAD zbog sugestije da je Zapad „podsticao rat naoružavajući Ukrajinu“.

– Podržavamo poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za pravedan prekid rata pod uslovom da poštuje određene principe, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet – rekao je zvaničnik.

Najavljeno je i da će Bajden zahvaliti Sančezu na španskoj vojnoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini.

Den Frid, bivši američki diplomata u istraživačkom centru Atlantskog saveta, izrazio je skepticizam u pogledu toga da ce Sančez privoleti Vašington da obrati veću pažnju na stavove Kine i Brazila o ratu.

– Sumnjam da bi španska vlada pozvala SAD da prestanu s podrškom zemlji koja se bori za opstanak ili da pokaže lažno razumevanje za naciju agresora -dodao je on.

Zvaničnik Bele kuce je rekao da ce Bajden zahvaliti Sančezu na težnji Španije da sarađuje na proširenju „puteva migracija“ za ljude iz Latinske Amerike, kao i sa željom da se ojača odnos između dve zemlje u oblasti bezbednosti.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter