Izvor: Alo.rs
16.11.2023 u 10:40
0

SASTANAK KOJI JE IZAZVAO BROJNE REAKCIJE, OVO SU SVI ČEKALI: Detalji razgovora Bajden i Si Đinpinga

Američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping dogovorili su se tokom razgovora u San Francisku da njihove zemlje nastave komunikaciju na nivou dve vojske i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom.

Dvojica lidera su razgovarala oko četiri sata na imanju u blizini San Franciska i dotakli se niza osetljivih tema koje su doprinele zahlađenju odnosa SAD i Kine.

Američki predsednik je ocenio da je uspeh sastanka u tome što su Si Đinping i on „jednostavno razgovarali, bili otvoreni jedan prema drugom, tako da nema nesporazuma.“

Bajden je rekao da su se saglasili da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula kada je tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu 2022.

A SVE JE DELOVALO IDILIČNO: Bajden ponovo udario na Sija, „On je diktator“

– Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi – izjavio je predsednik SAD.

Bajden i Si su se dogovorili i da će Kina zaustaviti izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, koji je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD.

– To će spasiti živote – poručio je Bajden i dodao da ceni Sijevu posvećenost rešenju tog problema.

Kada je reč o Tajvanu, Si je istakao da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv ostrva, ali je naveo uslove pod kojima bi se primenila sila.

– SAD treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine – kazao je kineski predsednik.

Bajden je, sa druge strane, poručio da SAD „veruju u status kvo“ i pozvao Peking da poštuje izborni proces na Tajvanu.

Predsednik Kine je prethodno bio u Sjedinjenim Državama 2017.

Peking spreman da bude partner i prijatelj SAD

Si je u sredu američkim preduzetnicima u San Francisku, posle sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, naveo da ima dosta prostora za bilateralnu saradnju Kine i SAD.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji kazao je da su Si i Bajden imali „veoma dobar“ sastanak koji je bio sveobuhvatan i dubinski. Prema njegovim rečima, lideri su razmenili mišljenja o raznim pitanjima u atmosferi međusobnog poštovanja.

– Samit ima strateški značaj i postaće prekretnica u istoriji kinesko-američkih odnosa – ocenio je Vang.

Bajden ponovio da je „Si diktator“

Američki predsednik istakao je da on nije promenio svoj stav u tome da je kineski predsednik diktator.

Odgovarajući na pitanje da li i dalje misli da je Si diktator Bajden je rekao da misli da jeste. Bajden je ovo rekao nakon razgovora sa Sijem, koji su trajali četiri sata u San Francisku.

– Da, jeste diktator. On je diktator u smislu da vodi jednu komunističku državu koja se zasniva na formi upravljanja potpuno drugačijoj od naše – ukazao je Bajden.

Reakcija Kine

Izjava američkog predsednika Bajdena u kome je kineskog kolegu Si Đinpinga nazvao „diktatorom“ je veoma pogrešna i neodgovorna politička manipulacija, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

– Uvek postoje zlonamerni ljudi koji pokušavaju da zabiju klin u odnose Kine i Rusije, ali u tome neće uspeti – napomenuo je portparol Ministarstva Mao Ning.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter