Izvor: BSC Happy
26.04.2023 u 19:20
0

NOVA SILA SE BUDI: Turska, Iran, Sirija i Rusija

Ministri odbrane i šefovi obaveštajnih službi Irana, Rusije, Sirije i Turske održali su u utorak razgovore koje su Ankara i Moskva opisali kao konstruktivne, kao deo napora da se obnove tursko-sirijske veze nakon godina animoziteta tokom sirijskog rata.

Članica NATO saveza Turska podržala je političku i oružanu opoziciju sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu tokom 12-godišnjeg građanskog rata i poslala svoje trupe na sever zemlje. Moskva je Asadov glavni saveznik i Rusija je podstakla pomirenje sa Ankarom.

IZDAJNIKA BITI NEĆE: Moskva kažnjava saradnike međunarodnih organizacija

Ali Damask zahteva potpuno povlačenje turskih trupa kako bi se odnosi obnovili.

Na razgovorima u Moskvi, ministri i šefovi obaveštajnih službi razgovarali su o jačanju bezbednosti u Siriji i normalizaciji veza između Ankare i Damaska, navodi se u odvojenim saopštenjima turskog i ruskog ministarstva odbrane.

Sve četiri zemlje su potvrdile želju da očuvaju teritorijalni integritet Sirije i potrebu da intenziviraju napore za brz povratak sirijskih izbeglica u svoju zemlju, navodi se u saopštenju.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da se u razgovorima razgovaralo o povlačenju turskih trupa iz Sirije uz otvaranje strateškog autoputa M4 koji otvara put za oživljavanje trgovine Sirije sa susednim zemljama.

MOMENAT PSIHOPATOLOGIJE U SUDNICI UMALO DA PADNE KRV: „Tu smo palili tela navodno?“

Sirijski i turski ministri odbrane prethodno su u decembru održali razgovore u Moskvi, označivši susret na najvišem nivou između dve zemlje od početka rata. Turski ministar spoljnih poslova je prošle nedelje rekao da bi sastanak ministara spoljnih poslova četiri zemlje koji će se nadovezati na decembarske razgovore mogao biti održan početkom maja, ali je kasnije rekao da je odložen jer se strane ne mogu dogovoriti o tačnom datumu.

Sirijski zvaničnici su u više navrata govorili da svaki potez ka normalizaciji odnosa između Damaska i Ankare može doći samo nakon što Turska pristane da povuče hiljade vojnika koje je stacionirala na severozapadu koji drže pobunjenici.

Obimno vojno prisustvo Turske sprečilo je prethodne vojne kampanje pod ruskom vođstvom da vrate poslednju veliku enklavu u Siriji pod državnom kontrolom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter