Izvor: Kurir.rs/Reuters
17.11.2022 u 10:43
0

SEVERNA KOREJA ISPALILA NOVU RAKETU: „Obećala žešći odgovor SAD-u i saveznicima, poručila da će zažaliti zbog kockanja!“ (VIDEO)

Severna Koreja danas je ispalila balističku raketu u Istočno, odnosno Japansko more, upozoravajući na „žešće vojne odgovore“ na napore SAD da pojačaju svoje bezbednosno prisustvo u regionu sa svojim saveznicima, rekavši da će Vašington „zažaliti zbog svog kockanja“.

BALISTIČKA RAKETA SEVERNE KOREJE preletela JAPAN pa pala u Tihi okean

Severna Koreja je ove godine sprovela rekordan broj takvih testova, a takođe je nedavno ispalila stotine artiljerijskih granata u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države organizovale vežbe, od kojih su neke uključivale i Japan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Vojska Južne Koreje saopštila je da je balistička raketa lansirana iz grada Vonsana na istočnoj obali Severne Koreje u 10:48 po severnokorejskom vremenu, leteći 240 km do visine od 47 km. Najnovije lansiranje usledilo je manje od dva sata nakon što je severnokorejski ministar spoljnih poslova Čo Son Hui kritikovao nedeljni trilateralni samit Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, tokom kojeg su lideri kritikovali Pjongjangovo testiranje oružja i obećali veću bezbednosnu saradnju.

Ranije ove nedelje na sastanku na margini samita G20 na Baliju u Indoneziji američki predsednik Džo Bajden pokušao je da ubedi svog kineskog kolegu Si Djinpinga da utiče na Severnu Koreju da odustane od nuklearnih proba, što su SAD i Južna Koreja sumnjali da se sprema da uradi.

Na razgovorima, američki predsednik Džo Bajden je ponovo potvrdio predanost jačanju proširenog odvraćanja i odbrani dva azijska saveznika „punim spektrom sposobnosti“, uključujući nuklearno oružje.

Čo je rekao da „ratne vežbe za agresiju“ tri zemlje nisu uspele da obuzdaju sever, već bi pre nanele sebi „ozbiljniju, realniju i neizbežniju pretnju“.

„Što su SAD željnije ‘pojačane ponude proširenog odvraćanja’ svojim saveznicima i što više intenziviraju provokativne i blefirajuće vojne aktivnosti… to će vojna protivakcija DNRK biti žešća,” rekao je Čo u saopštenju koje je preneo njegov zvaničnik.

„SAD će biti svesne da se kockaju, zbog čega će sigurno požaliti“, dodao je Čo. Vojske Južne Koreje i SAD izvele su vežbe protivraketne odbrane nakon najnovijeg lansiranja Severne Koreje, saopštio je zajednički načelnik štabova Seula, oštro osuđujući to.

„Pozivamo na hitan prekid Severnokorejskog niza lansiranja balističkih projektila, što je teška provokacija koja šteti miru i stabilnosti“, navodi se u saopštenju združenih načelnika. Sjedinjene Države su od maja saopštile da se Severna Koreja sprema da izvrši svoju prvu nuklearnu probu od 2017. godine, ali je taj trenutak i dalje nejasan. Vašington, Seul i Tokio naveli su u zajedničkom saopštenju nakon samita da će nuklearno testiranje Pjongjanga izazvati „snažan i odlučan odgovor“.

Čo je rekao da su vojne aktivnosti Severa „legitimne i pravedne kontraakcije“ vežbama koje predvode SAD. Ministar za ujedinjenje Južne Koreje Kvon Jang-se, koji se bavi poslovima unutar Koreje, rekao je da bi Sever mogao da odloži svoju nuklearnu probu na neko vreme.

„Severna Koreja je takođe postigla neke političke efekte kodifikacijom svog nuklearnog zakona u avgustu, tako da možda neće imati hitne potrebe za nuklearnim testom“, rekao je Kvon u intervjuu za novinsku agenciju Jonhap objavljenom u četvrtak.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter