Izvor: Kurir.rs
18.10.2023 u 12:28
0

SI ĐINPING OBEĆAO VIŠE OD 100 MILIJARDI DOLARA: Najavio nove investicije za inicijativu Pojas i put (FOTO, VIDEO)

Kineski predsednik Si Đinping je danas prilikom otvaranja foruma inicijative Pojas i put u Pekingu obećao stranim kompanijama veći pristup kineskom tržištu i više od 100 milijardi dolara novih investicija.

SI ĐINPING NAZVAO PUTINA STARIM PRIJATELJEM: Počeo sastanak dvojice moćnih lidera

Si je rekao da će dve razvojne banke, Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine, izdvojiti po 350 milijardi juana (47,9 milijardi dolara) za finansiranje.

Dodatnih 80 milijardi juana (11 milijardi dolara) biće uloženo u Pekinški fond puta svile za podršku projektima inicijative Pojas i put (BRI).

Kineski predsednik je na otvaranju skupa rekao da će njegova zemlja preduzeti potrebne korake da podrži zajedničku težnju ka visokokvalitetnoj saradnji sa državama koje učestvuju u forumu.

– Kina će otvoriti prekograničnu trgovinu, uložiti u usluge i proširiti pristup tržištu za digitalne proizvode – rekao je Si.

On je najavio i sprovođenje reforme državnih preduzeća i u sektorima kao što su digitalna ekonomija, prava intelektualne svojine i vladine nabavke.

– Kina ne prihvata blokovsku politiku. Mi se ne upuštamo u ideološku konfrontaciju, geopolitičke igre. Protivimo se jednostranim sankcijama i ekonomskoj prinudi kao i prekidu veza – rekao je kineski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin popeo se za govornicu foruma nakon Sija i rekao da je inicijativa Pojas i put „zaista važna, globalna, orijentisana na budućnost i usmerena na stvaranje ravnopravnijih, multipolarnih svetskih odnosa“.

– Ovo je zaista globalni plan. On je u skladu sa planom Rusije da se formira veliki evroazijski prostor, kao prostor saradnje i interakcije istomišljenika, gde će biti povezani različiti integracioni procesi – rekao je Putin.

Nekoliko evropskih zvaničnika, među kojima su bili francuski i italijanski ambasadori u Kini i bivši francuski premijer Žan-Pjer Rafaren, napustili su salu dok je Putin govorio i vratilo se nakon toga.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je istakao potencijal BRI da razvije zanemarena područja, istovremeno naglašavajući potrebu da projekti budu ekološki održivi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter