Izvor: Kurir.rs
10.12.2022 u 19:38
0

SLOVENAČKI TENKOVI STIGLI U DONBAS: Ukrajinci prikazali prvi tenk M-55S u blatu! (VIDEO)

Posle nešto više od mesec i po dana od kada je Slovenija i zvanično predala Ukrajini svojih 28 modernizovanih tenkova M-55S, ovi tenkovi sudeći prema snimcima stigli su na istok Ukrajine u Donbas

SLOVENIJA ŠALJE POMOĆ UKRAJINI: Isporučuje 28 tenkova M55S

Za sad se ne spominje tačna lokacija, ali snimak pokazuje jedan M55S u blatu Donbasa. Maskirna šema na tenku je i dalje ona od slovenačke vojske, samo je na prednji branik dodat broj 5.

Na tenku je vidljivo da izraelski reaktivni oklop super blaster nije skidan. Kako će se ovaj tenk sada pokazati u sukobu sa ruskim T-90M, starijim verzijama T-72, T-80, pa i ponekim modernizovanim T-64 ostaje da se vidi.

Izraelci su tvrdili da njihov reaktivni oklop može sasvim solidno da nosi u okršaju sa tenkovima serije T I protiv protivoklopnih raketa, kao i da familija ručnih raketnih bacača RPG delovanjem na čelo tenka ne može da uništi tenk?!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ono što predstavlja najveću enigmu jeste elektronika, SUV slovenački, nišanske sprave i radio uređaji izraelske proizvodnje.

Na snimku se može videti i na kupoli komandir sa šlemafonom zapadne proizvodnje kakve su koristile slovenačke posade.

Sudeći po snimku na okršaj nećemo dugo čekati.

Alpska modernizacija tenka T-5

Slovenci su svoje M-55 S modifikovali po nekoliko osnovnih karakteristika vatrena moć, oklopna zaštita i pokretljivost.

Upornim i istrajnim radom dobijen je tenk koji može da se nosi sa tenkovima poput T-72 i M-84. Vatrena moć tenka poboljšana je uklanjanjem sovjetskog topa kalibra 100 mm i ugradnjom izraelskog kalibra 105 mm koji je baziran na britanskom L7, a koristio se na prvim serijama izraelskog tenka Merakava Mk1 i Mk2.

Tim topom su inače ratovali tenkovi 211. oklopne brigade Izraelske vojske pukovnika Elija Geve protiv Sirijaca u Libanu 1982. Tenkovi imaju slovenački sistem za upravljanje vatrom SUV SGS-55 slovenačke kompanije Fotona.

Komandir tenka dobio je osmatračku spravu COMTS-55, dok je vozač opremljen Fotoninim periskopom CODRIS za dan i noć, što je ostavljeno u tenku.

Oklopna zaštita tenka poboljšana je ugradnjom eksplozivno-reaktivnog oklopa Super Blaser firme Rafael koji je povećao nivo zaštite tenka od kumulativnih projektila i protivoklopnih raketa.

M-55S1 reaktivni oklop sastoji se od ploča sa eksplozivom postavljenih na čeonu i bočnu stranu tela tenka. Težina dodatnog oklopa je 4 tone, a težina tenka porasla je sa 36 na 40 tona. Tenk je zadržao postojeći motor jačine 500 KS mada postoji opcija sa motorom od 600 KS.

Cena projekta iznosila je 53,3 miliona evra ili oko 100 miliona tadašnjih maraka.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter