Izvor: Tanjug
18.01.2023 u 19:23
0

Ruski ambasador u Londonu smatra da će snabdevanje Kijevа britanskim tenkovima „Čelenžer 2“ dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini!

Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin izjavio je da najavljena isporuka britanskih tenkova Ukrajini predstavlja, bez sumnje, eskalaciju sukoba.

Snabdevanje Kijevа britanskim tenkovima „Čelenžer 2“ dovešće do eskalacije sukoba u Ukrajini, izjavio je danas ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin za ruske medije.

„Britanci su najavili da će biti prvi koji će isporučiti tenkove Ukrajini, što sa vojne tačke gledišta ne mogu da komentarišem, ali sa političkog stanovišta, to je, bez sumnje, eskalacija“, rekao je Kelin, a preneo TASS.

On je istakao da je tenk ofanzivno oružje, iako su „do sada svi govorili da Ukrajini treba dati samo odbrambeno oružje“. Diplomata je naglasio da je malo verovatno da će ovo teško naoružanje stići u Ukrajinu vrlo brzo.

Lavrov kritikovao Amerikance: „SAD krše ključni princip Povelje UN o suverenoj ravnopravnosti država bukvalno svakog sata!“

„Ovi tenkovi neće se pojaviti u Ukrajini danas ili sutra, jer će očigledno njihova isporuka potrajati mesecima“, rekao je on.

Kancelarija britanskog premijera Rišija Sunaka saopštila je 14. januara da će London dati ukrajinskim vlastima 14 tenkova „Čelenžer 2“. Britanski ministar odbrane Ben Volas u ponedeljak je rekao da će novi paket pomoći uključivati više od 100 komada oklopnih vozila, računajući oklopne transportere Buldog, a London je pozvao svoje saveznike da povećaju isporuke teške vojne opreme Ukrajini.

SAD su 6. januara objavile da Kijevu izdvajaju još tri milijarde vojne podrške, u šta spadaju borbena vozila na guseničarima Bredli i samohodne haubice. Nemačka je ranije saopštila da namerava da Kijevu isporuči seriju borbenih vozila pešadije Marder, dok će Francuska u Ukrajinu poslati tenkove AMKS-10 RC.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter