Izvor: Alo.rs
18.06.2023 u 20:25
0

SPREMAJU SE ZA SUDAR SA KINOM: BAZE SAD-a su ovde, a ovo su njihove države jurišnici

Sporazum je potpisan prošlog meseca, ali detalji o njegovom obimu pojavili su se tek ove nedelje.

Sjedinjene Države će moći da stacioniraju trupe i brodove u vojnim bazama u Papui Novoj Gvineji (PNG) prema novom bezbednosnom sporazumu koji bi mogao da bude ključan u sukobu sa Kinom oko Tajvana. Novi sporazum o saradnji u oblasti odbrane dodaje Papuu Novu Gvineju na rastuću listu regionalnih saveza koje SAD okupljaju za potencijalni obračun sa Kinom.

Petnaestogodišnji pakt je obezbedio Entoni Blinken, američki državni sekretar, tokom retke posete Port Morsbiju, signalizirajući strateški značaj pacifičke nacije, koja se nalazi severno od Australije i koja je bila poprište žestokih bitaka tokom Drugog svetskog rata.

PREKRIĆE NEBO: NOVI RUSKI HELIKOPTERI na jugu – BRITANIJA upozorava

Sporazum je potpisan prošlog meseca, ali detalji o njegovom obimu pojavili su se tek ove nedelje, otkrivajući da su američke trupe dobile „neometan pristup“ ključnim lokalnim odbrambenim objektima, koji uključuju pomorsku bazu Lombrum na ostrvu Manus, kao i aerodrome u Luci Morsbi, Lae i Momoto.

Dogovor takođe uključuje nadzor, izviđačke aktivnosti, smeštaj plovila i raspoređivanje snaga, izvestio je australijski ABC.

Ovo bi američkim snagama moglo dati vitalne baze u slučaju sukoba u Tajvanskom moreuzu ili negde drugde u spornom Južnom kineskom moru, piše

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter