Izvor: Alo.rs
12.02.2024 u 10:24
0

„SPREMNI SMO DA RATUJEMO SA SVETOM“: Sirijski šef diplomatije zagrmeo kao zver

Damask je spreman da brani svoju teritoriju u potencijalnom vojnom sukobu s Izraelom, izjavio je ministar spoljnih poslova Sirije Fejsal Mekdad na sastanku s šefom iranske diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahijanom u sirijskoj prestonici, gde su razgovarali o zajedničkoj podršci Palestincima u ratu u Pojasu Gaze.

NIKAD ŽEŠĆI UDARI U POJASU GAZE: Brutalni sukobi u Kan Junisu lede krv u žilama

Mekdad je rekao da Sirija pruža otpor Izraelu od 1948. godine, kada je izbio prvi rat između nekoliko arapskih nacija i novouspostavljene jevrejske države.

– Sirija je vodila ratove protiv izraelske okupacije i spremna je ratuje, ali će odlučiti kada i kako – naglasio je Mekdad, ističući značaj Golanske visoravni – dela jugozapadne Sirije pod kontrolom Izraela od 1967. godine.

Okončanje izraelske okupacije Golanske visoravni je u vrhu naših prioriteta, pojasnio je Mekdad, dodajući da je Sirija spremna da plati cenu za sve oslobodilačke operacije.

Sirijski diplomata je naglasio da je prisustvo američkih i turskih snaga u zemlji nelegitimno i da se mora okončati.

Amir Abdolahijan se nadovezao i osudio ilegalno prisustvo stranih trupa u Siriji, te optužio SAD i Izrael da su počinili genocid nad Palestincima.

Sjedinjene Države su ovog meseca izvele vazdušne napade u Siriji kao odgovor na raketne i bespilotne napade na američke baze u regionu.

Pentagon je saopštio da je gađao militantne grupe povezane sa Iranom, odgovorne za napad na bazu Toranj 22 u Jordanu, kada su stradala tri američka vojnika.

Sirija je osudila napade na svojoj teritoriji kao ilegalne budući da krše međunarodno pravo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter