Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
11.08.2023 u 09:57
0

STIŽE NESALOMIVI RUSKI TERMINATOR KOJI ĆE SVIRATI KRAJ: Ovo niste znali o moćnom „PROMETEJU“ – SVE ĆE IH SMOŽDITI

Rusija je navodno razvila sofisticirani sistem sposoban da robotizuje i tenkove i borbena vozila pešadije, navodi ruska novinska agencija TASS.

Naučnici Rosteca, istaknute ruske industrijske kooperacije specijalizovane za elektroniku, oružje i avijaciju, stvorili su hardverski i softverski kompleks Prometej.

Ovaj inovativni sistem može da transformiše različite tipove vojnih vozila, uključujući borbena vozila pešadije (BVP), oklopne transportere i tenkove, u daljinski upravljana robotska vozila.

U intervjuu za TASS, Bekhan Ozdoev, industrijski direktor oružja, municije i specijalnih hemikalija državne korporacije, u nastavku obrazlaže hardverski i softverski kompleks Prometej i njegove mogućnosti.

Ozdoev je napomenuo da je robotizovano borbeno vozilo pešadije opremljeno borbenim modulom Sinica, razvio ruski istraživački institut Signal, podružnica Rosteca. Ističe da je sistem pokazao izuzetne sposobnosti upravljanja i operativnu efikasnost kada se njime upravlja daljinski sa kontrolne konzole.

Ozdoev je dalje objasnio da je Rostec otišao dalje od prethodnih napredaka i razvio hardverski i softverski kompleks Prometej, koji može da transformiše različite tipove vozila, uključujući vozila na točkovima i guseničare, u robotska vozila. Sistem dakle uključuje borbena vozila pešadije, oklopne transportere, pa čak i tenkove.

Kontrola se postiže putem sistema daljinskog upravljanja uz zadržavanje originalnog rasporeda sedišta posade. Ozdoev je dalje napomenuo da su neophodne samo manje modifikacije borbenih vozila da bi se omogućila njihova integracija u kompleks.

On je takođe dodao da projekat napreduje ka jačanju autonomije. U budućnosti, borbeno vozilo može da se kreće duž unapred određenih koordinata bez direktnog učešća operatera, samostalno dostižući određene pozicije.

Štaviše, mašina opremljena kompleksom Prometej može autonomno da prepozna najpogodniji put, izbegne prepreke i brzo obradi informacije koristeći naprednu tehničku viziju.

Robotizovano borbeno vozilo pešadije BMP-3

Predstavnik državne korporacije je primetio da bi integracija Prometeja sa najsavremenijim sistemima za kontrolu vatre donela ogromnu snagu koja se može uporediti sa „pravim terminatorom“.

Ovo naglašava potencijal za napredno borbeno vozilo koje demonstrira poboljšanu autonomiju i ogromne borbene sposobnosti. Kao što je ranije pomenuto, Moskva je već uspešno izgradila robotsko borbeno vozilo pešadije integrisano sa borbenim modulom Sinica.

Robotizovano borbeno vozilo pešadije BMP-3, opremljeno modulom Sinica, zajednički su razvili Kurganmašzavod i VNII Signal, koji su obe podružnice holdinga Visokoprecizni kompleksi.

Vozilo je prošlo testiranje u kombinaciji sa lakim robotima dizajniranim za različite zadatke kao što su nadzor, rušenje ciljeva, transport tereta i evakuacija unesrećenih.

Ovo napredno vozilo je predstavljeno na forumu Armija-2022. Specijalizovani set opreme omogućio je automatizaciju funkcija vozača i strelca uz zadržavanje opcije ručne kontrole.

Prototip robotskog borbenog vozila pešadije sa borbenim modulom Sinica prvi put je predstavljen 2021. Izgrađeno na šasiji sa gusenicom, vozilo ima snažan V motor nazvan UTD-19, sa 500 konjskih snaga. Proizvođač tvrdi da bespilotna verzija BMP-3 može da pređe rovove široke i do 2,5 metara.

Prethodno je Rostec dao uveravanja u vezi sa tehničkim specifikacijama ovog oklopnog vozila. Obećali su maksimalnu brzinu od 70 km/h i rezervoar za gorivo kapaciteta 700 litara, što je rezultiralo procenjenim dometom od 600 km bez potrebe za dopunom goriva.

Međutim, sve potencijalne promene ili ažuriranja ovih tehničkih specifikacija ostaju nepoznate. Vozilo je opremljeno automatskim topom 2A72 kalibra 30 mm, mitraljezom PKTM kalibra 7,62 mm i topom 100 mm 2A70 koji može da lansira protivtenkovske vođene rakete (ATGM).

Karakteristike najnovijeg modula u poređenju sa ranijim verzijama je najsavremeniji panoramski nišan. Ovaj napredni nišan uključuje termovizijski kanal, omogućavajući sveobuhvatan pregled od 360º danju i noću.

Takođe, robot BMP-3 je opremljen automatizovanim mehanizmom za punjenje, digitalnim sistemom za upravljanje vatrom i električnim komandama, kojima se može upravljati pomoću sistema daljinskog upravljanja.

Ova karakteristika omogućava da se vozilo koristi u opasnim i izazovnim situacijama u kojima se rizik po ljudsko osoblje smatra previsokim.

Štaviše, napredak koji su preduzela preduzeća pod okriljem Državne korporacije otvara put za robotizaciju drugih postojećih modela, što rezultira značajnim smanjenjem troškova i čini ove projekte veoma obećavajućim za rusku vojsku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter