Izvor: Kurir.rs/Sputnjik
11.08.2023 u 08:56
0

UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA NA KOLENIMA – SMEH I SUZE: Biće sve teže – UBRZO KRAJ

Ukrajinska kontraofanziva se odvija sporije nego što bi trebalo, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Sjedinjene Američke Države dale su Ukrajincima sve što su tražili za kontraofanzivu, ali se ona odvija sporije, nego što bi trebalo, a početkom jeseni biće još teže nastaviti je, izjavio je Džon Kirbi.

„Tokom meseci koji su prethodili kontraofanzivi, ispunili smo sve zahteve sa ukrajinskog ‘spiska za kupovinu’. Sve što im je, kako su rekli, bilo potrebno za kontraofanzivu, dobili su. Nastavljamo to da činimo, usmereni smo na nastavak obuke ukrajinskih snaga, ali, što je još važnije, dajemo im sredstva i oružje koji su im potrebni za probijanje ovih linija (odbrane)“, rekao je Kirbi.

Ukrajinci, prema Kirbijevim rečima, shvataju da „vreme nije na njihovoj strani“, a početkom jeseni biće im teže da „manevrišu na terenu, primenjuju dronove i PVO sisteme“.

Zvaničnik Bele kuće pozvao je na suzdržavanje od „spekulacija“ na temu „kako izgleda uspeh“ i da to treba ostaviti Ukrajincima.

„Oni se veoma smelo bore svakog božjeg dana i napreduju. Ovo nije zamrznuta situacija niti pat pozicija. Za sada se sve ne odvija onom brzinom kojom bi Zelenski hteo, ali oni postižu određeni progres“, naglasio je Kirbi.

On je, takođe, prokomentarisao nedavnu anketu Si-En-En-a prema kojoj 45 odsto Amerikanaca smatra da Kongres treba da izdvoji dodatna sredstva za pomoć Ukrajini. Cifre, naglasio je on, neće promeniti stav predsednika SAD.

„Predsednik je govorio javno i, naravno, u privatnim razgovorima sa Zelenskim, ali ne samo predsednik, nego i drugi lideri NATO-a i G7, da ćemo podržavati Ukrajinu onoliko koliko je potrebno“, rekao je on.

Kirbi je dodao da amerikanski narod shvata o čemu se radi. Očekuje se da će američke vlasti ove nedelje najaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, a američki predsednik Džozef Bajden tražiće od Kongresa dodatne milijarde za nastavak isporuka oružja.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenko saopštio je ranije da je Kijev od početka kontraofanzive, u periodu jun-jul, Kijev je izgubio preko 43.000 vojnika.

Pored toga, ukrajinska vojska izgubila je 76 američkih artiljerijskih sistema M777, 84 samohodne artiljerijske haubice iz Poljske, SAD, Francuske i Nemačke.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter