Izvor: rt
11.08.2023 u 08:04
0

PUT NA MESEC NAKON 47 GODINA: Roskosmosva Luna 25 na putu bezbednog sletanja na mesečev južni pol-RUSI LANSIRALI RAKETU

Ruski svemirski program lansirao je sondu na Mesec prvi put od 1976. godine. Luna-25 poletela je sa kosmodroma Vostočni u Amurskoj oblasti i ima za cilj da sleti u južni polarni region do 21. avgusta.

Sve prethodne sonde su sletele u ekvatorijalni region. Ako uspešno sleti, Luna-25 bi stigla dva dana pre indijskog Chandraiaan-3 za istorijsko prvo sletanje na neravni polarni teren.

(Roscosmos State Space Corporation via AP)

 

Luna-25 je prva Mesečeva sonda napravljena u savremenoj Rusiji, u potpunosti od domaćih komponenti. SSSR je pokrenuo 24 zvanične misije „Luna“ između septembra 1958. i avgusta 1976.

Cilj sonde je da sprovede naučna istraživanja u južnom polarnom regionu Meseca. Luna-25 je opremljen instrumentima za analizu lunarnog tla, plazme i komponenti prašine na prisustvo retkih minerala. Određeno mesto za sletanje nalazi se u blizini kratera Boguslavski i predviđeno je da misija traje godinu dana.

Prema Roskosmosu, ključna prva faza misije trajaće devet minuta, od poletanja do trećeg odvajanja modula Fregat koji nosi sondu. Modul bi trebalo da dva puta pokrene glavni motor kako bi Luna-25 postavila na putanju leta do Meseca.

(Roscosmos State Space Corporation via AP)

Sam let bi trebalo da traje pet dana, uz dve korekcije putanje. Poslednja faza će trajati oko tri dana i sondu će postaviti na cirkumpolarnu orbitu na visini od oko 100 kilometara. U četvrtoj fazi Luna-25 će preći na eliptičnu orbitu za sletanje sa minimalnom visinom od 18 kilometara i izvršiti meko sletanje u južnoj polarnoj oblasti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter