Izvor: TELEGRAF
10.10.2023 u 11:27
0

INCIDENT U SVEMIRU: Curenje rashladne tečnosti sa Međunarodne svemirske stanice izazvalo paniku na Zemlji!

Incident na Međunarodnoj svemirskoj stanici izazvao paniku na Zemlji, ali i Roskosmos i NASA tvrde da pravih problema nije bilo.

Iz ruskog modula Nauka, dela Međunarodne svemirske stanice (MSS), curi rashladna tečnost koja služi za regulaciju temperatura.

Na modulu Nauka došlo je do curenja spoljnog, rezervnog kola za hlađenje, koje je dostavljeno na stanicu 2012. Glavno kolo za kontrolu temperature operiše normalno i pruža normalne uslove za život u modulu. Ni posada, ni stanica nisu u opasnosti – saopštio je Roskosmos na Telegramu.

Curenje je primećeno na zvaničnom prenosu uživo koji obezbeđuje NASA, a onda je potvrđeno u komunikaciji između kontrole misije i astronauta.

MISTERIJA U SUNČEVOM SISTEMU: Šta se to „neverovatno“ skriva iza čuvenog Kojperovog pojasa

Američka agencija NASA je potvrdila incident naglašavajući da niko od astronauta na stanici nije ni u jednom trenutku bio u opasnosti.

Primarni sistem hlađenja radi normalno i omogućava hlađenje modula bez ikakvog uticaja na posadu i operacije svemirske stanice – navela je NASA u saopštenju.

Ovo je treće curenje rashladne tečnosti koja se dogodila na ruskim delovima MSS za manje od godinu dana. Prošle godine, 15. decembra, na dramatičnim snimcima NASA otkriveno je da nešto curi iz usidrene letelice Sojuz MS-22. Ona je vraćena na Zemlju, ali je zbog tog kvara posada, koju su činili ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin i američki astronaut Frenk Rubio, ostala na MSS skoro godinu dana. Slično curenje u februaru je pogodilo rusku teretnu letelicu MS-21, koja je usidrena na MSS od oktobra 2022.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter