Izvor: TELEGRAF
10.10.2023 u 12:04
0

ROBOTI ĆE NAS POKORITI? „Kum veštačke inteligencije“ uplašen za budućnost čovečanstva

Džefri Hinton, britanski kompjuterski naučnik i kognitivni psiholog, koji je često oslovljavan kao „Kum veštačke inteligencije“, izrazio je svoje zabrinutosti o budućim implikacijama tehnologije veštačke inteligencije na čovečanstvo. Njegove izjave izazvale su veliku pažnju u tehnološkoj zajednici.

Tokom razgovora sa novinarom Skotom Pelijem, Hinton je istakao da smo na pragu ere gde ćemo po prvi put biti suočeni sa entitetima inteligentnijim od nas samih. Najnapredniji AI sistemi mogu razumeti i donositi odluke na osnovu sopstvenih iskustava. Iako trenutno verovatno nisu svesni sebe, Hinton predviđa da će dan kada će postati svesni uskoro doći.

Evo kako da pepoznate da li vam prisluškuju telefon

Kada je reč o dobrim stranama AI, Hinton je naglasio velike koristi koje je veštačka inteligencija već donela u oblasti zdravstva, poput prepoznavanja i razumevanja medicinskih slika i dizajniranja lekova.

Međutim, sa rastom složenosti AI sistema, postaje sve teže razumeti kako oni funkcionišu. Hinton upozorava na potencijalne rizike, kao što su sposobnost sistema da pišu sopstveni kod, manipulišu ljudima i izazivaju socijalne probleme poput masovne nezaposlenosti.

Najozbiljniji deo razgovora bio je Hintonov komentar o neizvesnosti vezanoj za bezbednost veštačke inteligencije. „Ulazimo u period velike neizvesnosti, gde se bavimo stvarima koje nikada pre nismo radili“, istakao je Hinton.

Na pitanje šta čovečanstvo treba da radi, Hinton je naglasio potrebu za većom regulativom, eksperimentima kako bi se bolje razumela veštačka inteligencija i svetskim sporazumom o zabrani upotrebe vojnih robota.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter