Izvor: BLIC.RS
21.08.2023 u 10:09
0

„OVO JE BILA MISIJA MOG ŽIVOTA“: Ruski astronom završio U BOLNICI zbog „Lune-25“

Vrhunski ruski astronom koji je radio na neuspeloj ruskoj svemirskoj ekspediciji prevezen je u bolnicu nakon pada letelice “Luna-25” na površinu Meseca.

Mihail Marov (90), koji je opisan kao ključni konsultant misije, pretrpeo je “naglo pogoršanje” svog zdravlja nakon što se misija okončala neuspehom.

Letelica “Luna-25” otrgla se kontroli i udarila o površinu Zemljinog satelita 19. avgusta tokom prve ruske lunarne ekspedicije za 47 godina. Do pogoršanja zdravstvenog stanja Marova došlo je nakon što je pozvao na istragu o neuspehu ekspedicije, preneli su mediji.

Ruski izvori već krive endemsku korupciju unutar svemirske agencije zemlje za neuspeh misije. Očekuje se da će taj neuspeh da pokrene prebacivanje krivice i da će Putin otpustiti one koji su odgovorni za poniženje Rusije.

Profesor Marov, vatreni zagovornik misije na Mesec, bio je ophrvan neuspešnim sletanjem i jasno rekao da je to razlog njegove iznenadne hospitalilzacije u elitnoj Centralnoj kliničkoj bolnici Moskve.

MISIJA NEUSPEŠNA: Ruska raketa se srušila na MESEC- Roskomos saoptio tužne vesti

Marov je gigant dizajna svemirskih brodova i stručnjak za Mars, Veneru i Mesec. On je jasno stavio do znanja da je “Luna-25” bila njegova “poslednja nada da vidi oživljavanje našeg lunarnog programa” a to je sada propalo.

Tužno je što nismo uspeli da spustimo uređaj – rekao je on.

Marov je pozvao na punu transparentnost u vezi sa razlozima zbog kojih se ekspedicija okončala neuspehom.

– Postojala je greška u algoritmima za lansiranje u orbitu blizu Meseca. Mora se pronaći (greška). Za specijalite koji će biti uključeni u rad komisije to neće biti veliki problem. Mislim da će odgovor biti nađen u doglednoj budućnosti – rekao je on.

Marov, koji je opisan kao svemirski gigant iz sovjetske ere, poručio je novinarima iz bolnice da je “na posmatranju”.

Kako da ne brinem? Ovo je u velikoj meri bilo pitanje mog života. Sve je to veoma teško – rekao je profesor i pozvao Rusiju da nastavi sa svojim naporima da ode u svemir i sleti na Mesec.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter