Izvor:
21.08.2023 u 10:10
2

TRI CRNA SCENARIJA ZA UKRAJINU: Zaustavljanje kontraofanzive, pregovori s Rusijom, dalji gubitak teritorije

Ukrajina je suočena sa tri moguća scenarija usred svoje posrnule kontraofanzive, od kojih svaki nosi različite stepene rizika, tvrdi nemački list Bild.

„MELJEMO IH POD NAŠIM VOJNIM BEDEMOM“: KADIROV obznanio KOLIKO su KATASTROFALNI GUBICI UKRAJINACA (VIDEO)

U svojoj analizi u subotu, zamenik glavnog i odgovornog urednika Pol Roncajmer upozorio je da ukoliko trenutni napori Kijeva propadnu, ruske snage mogu pokrenuti sopstvenu ofanzivu i zauzeti dalju teritoriju.

Prema članku, Ukrajina može nastaviti da pokušava da probije rusku odbranu uprkos tome što do sada nije postigla nijedan veći prodor. Ronzheimer je napisao da je vlada predsednika Vladimira Zelenskog za sada optimistična i da je odlučna da nastavi sa kampanjom.

Međutim, ako do kraja godine ne uspe da ostvari bilo kakav značajniji uspeh, Kijev navodno planira još jednu kontraofanzivu na proleće 2024.

Ronzheimer je naveo da su zvaničnici u Kijevu sve više frustrirani kritikama kontraofanzivne taktike koje dolaze sa Zapada. Bild je citirao jednog neimenovanog visokog ukrajinskog zvaničnika koji je insistirao da je „sve planirano zajedno“ sa Kijevskim pristalicama.

Svaki novi pritisak zavisi od dobijanja više zapadnog oružja i municije, istakao je Bild. Povrh toga, Rusija će verovatno iskoristiti zimski predah da ojača svoju odbranu.

Drugi put koji je otvoren za Kijev, prema članku, jeste da nastavi kontraofanzivu uz istovremeno angažovanje u mirovnim pregovorima sa Rusijom. Međutim, takav zaokret Zelenskog bi bilo teško prodati stanovništvu, predviđa Ronzheimer.

Zamenik glavnog urednika Bilda je naglasio da je prošlog oktobra šef ukrajinske države potpisao dekret kojim se isključuju pregovori sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je 72 odsto Ukrajinaca protiv pregovora sa Rusijom.

U najgorem scenariju za Ukrajinu, kako predviđa Ronzhajmer, kontraofanziva se zaustavlja, a Rusija pokreće jedan od svojih napada i potencijalno zauzima delove Harkovske oblasti. Prema analizi Bilda, to je, međutim, malo verovatno jer se Moskva navodno bori da nadoknadi sopstvene gubitke.

Početkom juna ukrajinska vojska je pokrenula svoju dugo očekivanu kontraofanzivu u pokušaju da povrati teritorije na istoku i jugoistoku. Međutim, uprkos masovnoj podršci Zapada, kijevske snage nisu postigle nikakav značajniji napredak. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, operacija je Ukrajinu već koštala 43.000 ljudi i skoro 5.000 komada vojne opreme.

Najviši zvaničnici u Kijevu i nekim zapadnim prestonicama priznali su da napor nije ispunio početna visoka očekivanja i da napreduje sporije nego što se očekivalo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “TRI CRNA SCENARIJA ZA UKRAJINU: Zaustavljanje kontraofanzive, pregovori s Rusijom, dalji gubitak teritorije”

  1. Zelemski se kocka sa żivotima tudje dece. Što neposalje svoju ženu neka radi u neoj poljskoj bolnici na frontu a decu neka pomažu mami kad toliko voli Ukrajinu ? Korumpirani skot je toliko pobio Ukrajinske mladosti da neznam zaśto taj narod ne reaguje i ne obesi narkomančunu pomahnitalu ?

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter