Izvor: Kurir.rs/Sputnjik
31.07.2023 u 11:10
0

STIŽE NOVO ORUŽJE RUSKE VOJSKE: Haubica predviđena za uništavanje sistema PVO, kolona tehnike i ljudstva (VIDEO)

Prva ruska samohodna haubica na točkovima „malva“, koju je napravila državna korporacija „Rosteh“, uspešno je završila državna testiranja.

ZNATE LI ŠTA JE SAMOPOKRETNA TOP-HAUBICA NORA? Njene preference će vas ZALEDITI, ali su zaboravljene u VREMENU

„Ona ima bolju sposobnost manevrisanja nego gusenice, ima veći tehnički resurs, a troškovi korišćenja su niži. Raspoređivanje na položaj, napuštanje pozicije i ciljanje mete traje manje vremena u poređenju sa vučenim oruđem“, navodi se u saopštenju „Rosteha“.

Samohodno artiljerijsko oruđe kalibra 152 milimetra napravljena je na bazi šasije „BAZ“ sa pogonom točkova 8h8. Haubica je predviđena za uništavanje komandnih mesta, odbrambenih objekata, artiljerijskih, raketnih i minobacačkih baterija, sistema PVO, kolona tehnike i ljudstva protivnika.

Posada haubice uključuje pet ljudi. Haubica ima režim gađanja „istovremena paljba“ kada nekoliko ispaljenih projektila istovremeno pogađa cilj. Sa jednim punim rezervoarom „malva“ može da pređe do hiljadu kilometara. Može se transportovati avionom Il-76.

„Malva“ koju su napravili stručnjaci „Rosteha“ uspešno je prošla državna testiranja i već se priprema za isporuku u vojsku, rekao je industrijski direktor klastera za naoružanje, municiju i specijalnu hemiju „Rosteha“ Bekan Ozdojev.

Kako je dodao, proizvođačima je prioritet da sačuvaju živote ruskih vojnika. On je istakao da „malva“, zahvaljujući šasiji na točkovima, može brzo da zauzme položaj i da ga napusti, što je veoma važno u kontrabaterijskoj borbi.

Po rečima Ozdojeva, haubica može da pogodi praktično svaki objekat na udaljenosti većoj od 24 kilometra. Haubica ispaljuje preko sedam projektila u minuti, a municiju čini nekoliko desetina granata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter