Izvor: Gardian
06.03.2024 u 15:35
0

SUPER UTORAK OTKRIO I RASTUĆE PREPREKE ZA KANDIDATE: Bajden i Tramp ostvarili lake pobede ali…

Džo Bajden i Donald Tramp pobedili su u saveznim državama širom SAD u Super utorak, lako pobedivši na predsedničkim izborima od Mejna do Kalifornije, učvrstili revanš bez presedana.

Ali najveća noć izborne trke ove  sezone razotkrila je očigledne slabosti u izbornim koalicijama oba kandidata.

Desetine hiljada demokrata besnih na Bajdena zbog njegove nedvosmislene podrške izraelskom ratu u Gazi glasalo je u utorak za izbornu liniju „neposvećeno“ ili „bez preferencije“ u Minesoti, Masačusetsu i na drugim mestima, što je još jedan znak raspadanja saveza između predsednika i nekoliko ključnih izbornih jedinica koje su mu pomogle da dođe na vlast 2020.

Na brzinu organizovana „neposvećena“ kampanja u Minesoti bila je na pravom putu da prođe isto tako ili čak možda nešto bolje nego što je bila u Mičigenu prošle nedelje. Sa tri četvrtine prebrojanih glasačkih listića, organizatori su daleko nadmašili svoj cilj da dobiju 5.000 glasova, osvojivši blizu 20% glasova.

Tramp je, u međuvremenu, pobedio u svim osim u jednoj od 15 država u kojima su republikanci glasali u juče.

Iako je Hejli  nakon što je izgubila većinu odlučila da se povuče iz trke, ona se generalno dobro pokazala u predgrađima i fakultetskim gradovima, a mnogi njeni glasači kažu da je malo verovatno da će podržati Trampa u novembru.

Niki Hejli neće objaviti da li podržava bivšeg predsednika Donalda Trampa, kažu izvori upoznati sa njenim planovima.

Umesto toga, Hejli će pozvati Trampa da zaradi podršku glasača koji su je podržali. Čini se da joj taj plan ostavlja prostor da podrži Trampa uoči opštih izbora u novembru.

Vodeći kampanju širom zemlje, Hejli je upozorila republikance da je Tramp rizičan nosilac zastave koji će stranku koštati Bele kuće, Predstavničkog doma SAD, a možda čak i Senata. Poruka je odjeknula u malom, ali značajnom segmentu stranke koji želi da okrene stranicu o Trampu. U februaru je prikupila 12 miliona dolara i dobila podršku dva umerena republikanska senatora, Suzan Kolins iz Mejna i Lize Murkovski sa Aljaske.

Super utorak je takođe pokazao da je većina Amerikanaca duboko nezadovoljna svojim opcijama: 81-godišnji Bajden i Tramp, njegov 77-godišnji prethodnik koji se suočava sa 91 optužbom za krivično delo i sugerisao je da će delovati kao diktator na jedan dan.

Ankete stalno pokazuju da birači ne odobravaju i Bajdena i Trampa. Novo istraživanje AP-NORC Centra za istraživanje javnih poslova pokazalo je da većina Amerikanaca veruje da nijedan kandidat nema mentalnu oštrinu da bude predsednik još četiri godine.

Sa druge strane Aktivisti razočarani Bajdenovim vođenjem rata u Gazi počeli su da se organizuju u  državi Mičigen, gde se velika arapska američka zajednica okreće protiv predsednika kojem su pomogli da se izaberu 2020. Prošle nedelje je 100.000 demokrata glasalo za „neposvećene“ – ali je i  dovoljno jaka da ubaci dva delegata.

Nakon glasanja u Mičigenu, SAD su počele da ispuštaju pomoć u Gazu, a Kamala Haris je podržala šestonedeljni privremeni prekid vatre, što su organizatori videli kao odgovor na snagu njihovog protestnog glasanja.

„Nadajmo se da ćemo Beloj kući poslati snažnu poruku iz Minesote“, rekao je imam Hasan Džama, koji je glasao za, vodio kampanju i podržao Bajdena 2020. godine, ali je u utorak glasao neposvećen. „A ako ne slušaju, dolazi novembar.“

Bajdenova kampanja u početku nije priznala protestno glasanje u Mičigenu, ali je u utorak portparolka kampanje Loren Hit rekla: „Predsednik veruje da je da se vaš glas čuje i da je učešće u našoj demokratiji od suštinskog značaja za to ko smo mi kao Amerikanci. On deli cilj za okončanje nasilja i pravedan, trajni mir na Bliskom istoku. On neumorno radi na tom cilju.”

Džoan Grev je doprinela ovom izveštaju iz Arlingtona, Virdžinija, i Rejčel Lingang iz Mineapolisa, Minesota.

Hoće li Donald Tramp ići do kraja u novembru?
Ukinut je prvi veliki klimatski zakon Sjedinjenih Država, obračun vladinih naučnika, pomama bušenja nafte i gasa, Pariski sporazum o klimi ne samo da je mrtav već i sahranjen.

Pojavljuje se nacrt za drugi mandat Donalda Trampa koji je još ekstremniji za životnu sredinu od njegovog prvog.

Ali, pre nego što uradi bilo šta od toga, Tramp treba da pobedi u novembru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter