Izvor: BSC Happy-Alo
01.04.2024 u 11:55
0

SVE IM JE PROPALO, RUSIJA JE ZNATNO JAČA: Američki profesor tvrdi da je situacija u Ukrajini poniženje za SAD

Amerika i Kolektivni Zapad su izgubili svoj put i moralni autoritet, smatra Majkl Brener, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Pitsburg i saradnik Centra za transatlantske odnose u Školi naprednih međunarodnih studija "Džons Hopkins".

Nekadašlji zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je, u intervjuu za „Ejža tajms“, da je svima, osim Evropi i Sjedinjenim Državama, jasno da Zapad propada – politički, ekonomski i moralno.

Brener u intervjuu za „Ejža tajms“ navodi da postoji veza između moralnog pada i političke i ekonomske propasti Zapada. „U Ukrajini je to bila fundamentalna geostrateška greška koja je imala negativne moralne posledice: cinično žrtvovanje pola miliona Ukrajinaca korišćenih kao topovsko meso i fizičko uništenje zemlje, u cilju slabljenja i marginalizacije Rusije“.

U palestinskim zemljama to je bila „spremnost nemoralnih vladinih elita – zapravo skoro čitave političke klase – da daju svoj implicitni blagoslov zverstvima i ratnim zločinima koje je Izrael počinio u poslednjih pet meseci, što ima duboke posledice na položaj i uticaj Zapada na globalnom nivou“.

Brener navodi da „situacija u Ukrajini ponižava Zapad, a tragedija u Gazi ga sramoti“.

„Poraz u Ukrajini podrazumeva mnogo više od vojnog kolapsa ukrajinskih snaga koji sledi. Sjedinjene Države su uvukle svoje saveznike u kampanju čiji je cilj da trajno umanje Rusiju, da je neutrališu kao političko ili ekonomsko prisustvo u Evropi, da eliminišu glavnu prepreku za konsolidaciju američke globalne hegemonije“, rekao je on i dodao da je „Zapad u tu kampanju bacio sve što ima: zalihe modernog oružja, korpus savetnika, desetine milijardi dolara, drakonski set ekonomskih sankcija osmišljenih da rusku ekonomiju baci na kolena i nemilosrdni projekat koji ima za cilj izolaciju Rusija i podrivanje Putinove pozicije“.

„To je sramno propalo po svim tačkama. Rusija je znatno jača u svim dimenzijama nego što je bila pre rata; njena ekonomija je robusnija od bilo koje zapadne ekonomije; pokazala se kao vojno superiorna; i osvojila je simpatije skoro celog sveta van kolektivnog Zapada. Pretpostavka da Zapad ostaje čuvar globalnih poslova pokazala se kao fantazija. Takav sveobuhvatan neuspeh je značio pad sposobnosti Sjedinjenih Država da oblikuju svetske poslove po pitanjima ekonomije i bezbednosti. Kinesko-rusko partnerstvo je sada ukorenjeno kao rival jednak Zapadu u svakom pogledu“, navodi on.

Nema znakova da su američki vladari, elite ili javnost spremni da se pomire sa gorepomenutim stanjem stvari, kaže Brener i dodaje da sada ostaje da se vidi da li će ovo pretvaranje opstati u procesu postepenog slabljenja globalnog uticaja SAD i domaćeg blagostanja, ili će se, tačnije, završiti katastrofom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter