Izvor: BSC Happy
24.01.2023 u 07:31
0

„ŠVEDSKA DA NE OČEKUJE PODRŠKU ZA NATO“: Posle nemilih događaja u Stokholmu Erdogan doneo KONAČNU ODLUKU!

Protesti u subotu u Stokholmu protiv Turske i protiv nastojanja Švedske da se pridruži NATO-u, tokom kojih je spaljena kopija Kurana, pojačali su tenzije sa Turskom, čija podrška Švedskoj treba da dobije ulazak u vojnu alijansu.

Švedska ne treba da očekuje podršku Turske za članstvo u NATO-u nakon protesta u blizini turske ambasade u Stokholmu tokom vikenda, uključujući spaljivanje kopije Kurana, rekao je predsednik Erdogan.

Protesti u subotu u Stokholmu protiv Turske i protiv nastojanja Švedske da se pridruži NATO-u, tokom kojih je spaljena kopija Kurana, pojačali su tenzije sa Turskom, čija podrška Švedskoj treba da dobije ulazak u vojnu alijansu.

NOVA PROVOKACIJA ZA TURSKU: Nakon što su obesili lutku sa likom Erdogana, evo šta sada planira Švedska

– Oni koji dozvoljavaju takvo bogohuljenje ispred naše ambasade (u Stokholmu) ne mogu više da očekuju našu podršku za članstvo u NATO, rekao je Erdogan u govoru posle sednice vlade.

Ako toliko volite pripadnike terorističkih organizacija i neprijatelje islama i štitite ih, onda vam savetujemo da tražite njihovu podršku za bezbednost svojih zemalja, rekao je on.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom odbio je da odmah komentariše Erdoganove komentare, rekavši Rojtersu u pisanoj izjavi da želi da razume šta je tačno rečeno.

Ali Švedska će poštovati sporazum koji postoji između Švedske, Finske i Turske u vezi sa našim članstvom u NATO-u, dodao je on.

Spaljivanje Kurana izveo je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske partije Tvrda linija. Paludan, koji takođe ima švedsko državljanstvo, u prošlosti je održao niz demonstracija na kojima je spalio Kuran.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, osudilo je incident.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali svih 30 država članica moraju odobriti njihove kandidature.

Ankara je ranije rekla da Švedska mora prvo da zauzme jasniji stav protiv onoga što smatra teroristima, uglavnom kurdskih militanata i grupe koju okrivljuje za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine.

Turska je već pozvala švedskog ambasadora zbog incidenta, otkazala planiranu posetu švedskog ministra odbrane Ankari i oštro osudila događaj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter