Izvor: HAPPBSC
16.02.2024 u 16:47
0

SVETSKI LIDERI NA VEST O SMRTI NAVALJNOG: Blinken optužuje Rusiju, Kremlj im traži da se uzdrže

Svetski lideri su brzo reagovali na vest o smrti Navaljnog i osudili rusku vladu zbog njegovog zatvaranja.

U objavi na iksu, francuski predsednik Emanuel Makron je pozdravio Navaljnijevu hrabrost i njegovu posvećenost demokratiji u Putinovoj Rusiji, gde se „slobodni duhovi šalju u gulag“.

Italijanski premijer Đorđa Meloni je u izjavi rekao da je „Smrt Alekseja Navaljnog tokom njegovog pritvora još jedna tužna stranica koja upozorava međunarodnu zajednicu“.

OGLASILI SE I SA IST RIVERA: UN „zaprepašćene” smrću Navaljnog SPROVESTI HITNU ISTRAGU

 

Kanadski premijer Justin Trudeau je u međuvremenu u radio intervjuu rekao: „Bio je tako snažan borac za demokratiju, za slobode, za ruski narod. To zaista pokazuje u kojoj meri će se Putin obračunati sa svakim ko se bori za slobodu ruskog naroda.

U objavi na iKs, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Navaljni samo najnoviji kritičar Kremlja kojeg je „ubio Putin“. Posle svakog atentata usledio je talas besa, ali se na kraju Putin izvukao, a svetski lideri su mu se ponovo rukovali. To ga je motivisalo da nastavi da ubija ljude.”

Zatvor Alekseja Navaljnog bio je tačka duboke tenzije u odnosima SAD i Rusije.

Predsednik Džo Bajden rekao je posle samita sa Putinom 2021. da je ruskom lideru jasno stavio do znanja da će imati „razorne“ posledice po Rusiju ako Navaljni umre u zatvoru.

Bela kuća nije dobila nikakvo upozorenje od Kremlja da je Navaljni umro pre objave ruske zatvorske agencije, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije. Zvaničnik, koji nije bio ovlašćen da komentariše, dodao je da Rusi neće imati nikakvu obavezu da to čine.

Predsednica Evropske komisije rekla je da je „duboko uznemirena i ožalošćena“ izveštajima o smrti Navaljnog.

„Putin se ne plaši ničega više od neslaganja sopstvenog naroda“, rekla je ona. „Turan podsetnik o tome šta su Putin i njegov režim. Ujedinimo se u našoj borbi da zaštitimo slobodu i sigurnost onih koji se usude da se suprotstave autokratiji.”

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter