Izvor: Tanjug
15.04.2023 u 15:32
0

ANKARA UVEK IMA ZA VOJNI BUDŽET: Kupuje F-16 od SAD

Zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je ubrzavanje dogovora Ankare i Vašingtona za kupovinu lovaca F-16 nakon što je Finska postala članica NATO-a.

Član turskog Saveta za bezbednost i spoljnu politiku Čagri Erhan rekao je da bi Ankara mogla da odbije kupovinu F-16 i razmotri druge opcije, uključujući ruske lovce. SAD su prethodno Turskoj poslale zvanično obaveštenje o isključenju iz programa nabavke najnovijih lovaca F-35 zbog toga što je Ankara kupila ruske PVO sisteme S-400.

„NE ODUSTAJEM, TO JE MOJ MOTO“: Makron o penzionoj reformi

SAD su otkazale zajednički memorandum o isporuci F-35 sa Turskom, a potpisale su sporazum sa sedam preostalih partnera u tom projektu – Velikom Britanijom, Italijom, Holandijom, Australijom, Danskom, Kanadom i Norveškom. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je naknadno objavio predlog SAD za kupovinu drugih lovaca, ali ne pete, već četvrte generacije – F-16.

To pitanje treba da bude dogovoreno u američkom Kongresu, a Stejt department lobira za to pitanje, ubeđujući kongresmene da dogovor „služi interesima Vašingtona“.

Američka administracija smatra da Turska treba da dobije unapređenu verziju američkih lovaca F-16, jer je to važno za odbrambenu sposobnost NATO-a u celini, rekao je ranije državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Blinken je, u intervjuu turskom kanalu NTV, rekao da SAD ne mogu da prodaju lovce F-16 Turskoj bez odobrenja Kongresa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter