Izvor: BSC Happy
15.04.2023 u 15:14
0

„NE ODUSTAJEM, TO JE MOJ MOTO“: Makron o penzionoj reformi

Nekoliko sati pre nego što su najviše francuske sudije udahnule novi život njegovim široko osuđivanim planovima da natera ljude da rade duže za svoje državne penzije, predsednik Emanuel Makron je bio uobičajeno prkosan.

 – Nikad ne odustaj, to je moj moto – rekao je on, dok je posetio Notr Dam na godišnjicu požara koji je umalo ostavio najslavniju katedralu u zemlji u istoriju.

EVO KOLIKO TRAMP ZARAĐUJE: Podneo kompletan finansijski izveštaj!

Makronov rejting je u rasulu i većina Francuske se gnuša njegovog remonta penzije, ali je ustavni sud u petak odlučio da je zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju za dve godine na 64 godine u skladu sa osnivačkom poveljom Francuske Republike.

Ta presuda otvara put 45-godišnjem predsedniku da donese zakon, nudeći mu politički spas koji namerava da iskoristi za širu reformsku agendu nakon burnih nekoliko meseci poremećenih štrajkovima, protestima i nasiljem. Makronov izazov će se nalaziti u smirivanju široko rasprostranjenog besa ne samo zbog njegovog remonta penzija, već i zbog uočenog prezira prema demokratskim institucijama nakon što je, pošto mu je nedostajala većina u parlamentu, probio nacrt zakona o penzijama bez konačnog glasanja. 

Jedan vladin izvor upoznat sa razmišljanjem izvršne vlasti rekao je da je predsednik odredio svoj kurs: mere za poboljšanje svakodnevnog života, uključujući pružanje zdravstva i obrazovanja, i „zakon o punom zapošljavanju“ osmišljen da ubrza pad nezaposlenosti na 5%. Makron takođe mora da „pokaže dobru volju“, rekao je Bruno Kautres, politički analitičar sa Univerziteta Sciences-Po.

U tom smislu, pozvao je sindikate u Jelisejsku palatu na razgovore sledećeg utorka, rekao je zvaničnik Predsedništva.

„ZA PRAZNIKE SVI PUTEVI VODE KUĆI, SVOJIMA I SVOME“: Predsednik objavio pobedničku fotografiju nedelje, od prelepog prizora PREPLAVIĆE VAS NAJNEŽNIJE EMOCIJE! (FOTO)

Lideri sindikata su, međutim, odbili ponudu i rekli da će nastaviti svoju borbu.

Pomažući Makronovom cilju, odziv na protestima širom zemlje je opao poslednjih nedelja. „Čak ni u Francuskoj štrajkovi ne traju večno“, rekao je vladin zvaničnik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter