Izvor: Kurir.rs
01.11.2023 u 11:27
0

TURSKI BAJRAKTAR BESPOMOĆAN PROTIV RUSKIH PVO SISTEMA: Ukrajinci priznali da je kraj?

Oružane snage Ukrajine nedavno su naišle na ozbiljne poteškoće u korišćenju bespilotnih letelica Bajraktar ​​TB2 tokom borbenih dejstava, izjavio je pukovnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Vladimir Valjuh.

Prema njegovim rečima, ruski PVO sistemi su počeli uspešno da se nose sa bespilotnim letelicama, turske proizvodnje.

– Što se tiče TB2, ne želim da koristim reč ′beskorisno′, ali je teško pronaći situacije za njihovu upotrebu – rekao je Valjuh.

Prema njegovim rečima, više jedinica Oružanih snaga Ukrajine i dalje koriste na frontu bespilotne letelice, turske proizvodnje, ali se učestalost njihove upotrebe i uloga Bajraktara značajno promenila.

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave povezao je to pre svega sa povećanom efikasnošću ruskih sistema PVO i sistema za elektronsko ratovanje, koji uspešno uništavaju i potiskuju dronove ovog tipa.

U julu su Turska i Ukrajina potpisale memorandum o razvoju zajedničke proizvodnje dronova. Istog meseca počela je izgradnja fabrike za proizvodnju dronova Bajraktar ​​u Ukrajini. Haluk Bajraktar ​​je rekao da očekuje da će proizvodnja u Ukrajini Bajraktar ​​TB2 i Bajraktar ​​Akinči početi 2025. godine. Turski proizvođač će u fabriku uložiti 100 miliona dolara.

Generalni direktor turske kompanije Bajkar Haluk Bajraktar ​​izjavio je 2. oktobra da razmatra pitanje isporuka Ukrajini modernizovanih bespilotnih letelica Bajraktar ​​Akinči, koje se smatraju najnaprednijim dronovima ovog proizvođača. On je pojasnio da je za proizvodnju jedne ili druge vrste bespilotnih letelica u Ukrajini potrebno dobiti dozvolu turske vlade.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter