Izvor: kurir.rs
11.01.2024 u 16:00
0

U SUBOTU JE DAN D: Rat sa Kinom ili ne?

U subotu će biti održani parlamentarni i predsednički izbori koji mogu da promene svet, a ne održavaju se u Americi. Tako je predstojeće glasanje na Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

Navodi se da će ishod izbora da se odrazi mnogo dalje od ovog ostrva, ali će pre svega pažljivo da se prati u Kini. Američka televizija tvrdi da ogromna većina ljudi na Tajvanu ne želi da njima vlada Peking.

CNN ocenjuje da je kineski predsednik Si Đinping pojačao stisak kod kuće, dok istovremeno njegova postaje agresivnija prema susedima. Navodi se da je Kina otvoreno protiv tajvanske vladajuće Demokratske napredne partije (DPP) i da je ove izbore opisala kao odlučivanje između „rata i mira, prosperiteta i nazadovanja“.

„SNOSIĆETE DUBOKE POSLEDICE“: Peskov oštro po Vašingtonu, svi u strahu

Podseća se na Sijevo poslednje upozorenje Tajvanu upućeno u novogodišnjem govoru.

– Ponovno ujedinjenje s otadžbinom je istorijska neminovost – poručio je tada kineski predsednik.

Navodi se da je Tajvan i dalje glavni izvor napetosti između Kine i SAD, zemlje koja ostrvu pruža najveću podršku od svih država u svetu i uz to ga snabdeva oružjem. Ocenjuje se da su odnosi dve svetske velesile uzdrmani već niz godina. Navodi se da će to kako će Kina odgovoriti na izbor za koji se opredele glasači na Tajvanu predstojećeg vikenda biti test toga da li Peking i Vašington mogu napetosti zadrže pod kontrolom ili će krenuti u dalje konfrontacije i čak i u sukob.

Na predsedničkim izborima se bira naslednik Caj Ing-ven, koja je bila na funkciji osam godina i više nema pravo kandidovanja. Favorit je Laj Čing-te, aktuelni potpredsednik DPP, stranke koja se zalaže za de fakto suverenitet Tajvana i odvojeni identitet tog ostrva u odnosu na Kinu.

Ovaj doktor koji je postao političar ranije je sebe opisivao kao „praktičnog radnika za nezavisnost Tajvana“, što je tvrdnja zbog koje Peking bio besan, a Vašington zabrinut. Tokom aktuelne kampanje je ublažio stavove i obećao da će se, poput odlazeće predsednice Caj, zalagati za „status kvo” i ponuditi Kini razgovore „u skladu sa principima jednakosti i dostojanstva.

Peking je odbio tu njegovu ponudu i optužio ga da „izaziva rat“ i „uništava mir duž Tajvanskog tesnaca“. Lajev glavni protivnik je Hu Ju-ih, bivši policajac i aktuelni gradonačelnik Nju Tajpej Sitija iz Kuomintang (KMT), poznate i kao Kineska nacionalistička partija, koja je vladala Republikom Kinom od 1928. do 1949, da bi se nakon poraza od komunista pristalice ove stranke povukle na Tajvan.

Uprkos ratnoj istoriji koju ima s aktuelnom ideologijom u Pekingu, KMT je sada vodeća opoziciona stranka na Tajvanu koja se već tradicionalno zalaže za bliže odnose sa Kinom. Hu optužuje DPP da provocira Kinu, dok se on zalaže za „mirno rešenje“ sa susedom putem održavanja dijaloga i jačanja ekonomskih i društvenih veza.

Izveštač BBC bio je na jednom od nedavnih skupova Kuomintanga gde je odjekivala rok muzika, plesačice se vrtele na sceni, a masa, koja je mahala zastavama Tajlanda, podivljala kada je najavljen izlazak njihovog predsedničkog kandidata Hua. Mikrofon je ipak uzeo Džao Šao-kong, Huov kandidat za potpredsednika, koji je, dok ga je Hu gledao, odmah napao rivalsku stranku DPP.

– Kojim putem oni idu? Putem koji vodi u rat! Putem koji Tajvan vodi u opasnost, putem koji vodi u neizvesnost! – kazao je Džao.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter