Izvor: novosti.rs
23.12.2023 u 18:12
0

UKRAJINA U SVE VEĆEM STRAHU: Rusi napreduju kod Avdejevke (VIDEO)

U toku je 668. dan rata u Ukrajni. Tenkovi nastavljaju da probijaju odbranu VSU, napredujući dalje od Marinke. Nakon zauzimanja Marinke, tenkisti nastavljaju da se probijaju kroz odbranu VSU, napredujući iza regionalnog centra. Rusi napreduju dalje kod Avdejevke...

Ruske trupe proširuju zonu kontrole na severnom krilu Avdejevke, javlja ukrajinska vojna štampa pozivajući se na Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Jurišne grupe Oružanih snaga Rusije razvijaju ofanzivu u pravcu Očeretina, severno od Stepovoja i Vodjanoja. Izjave nekih ruskih izvora o okupaciji Stepovoja od strane ruskih trupa su preuranjene, iako se neprijatelj povukao prema Berdičima i zauzeo dva šumska pojasa u blizini sela. Naši ne žure da zauzmu drugu polovinu Stepovoja zbog jake artiljerijske vatre Oružanih snaga Ukrajine, pa je deo sela u sivoj zoni (ničija zemlja). Severozapadno od sela naši su napredovali prugom ka SNT „Zarja“, napredovanje je bilo do 400 metara.

PUTIN ŽELI DA PREGOVARA: Od jedne stvari neće odustati

-Rusi su imali uspeha u pravcu Očeretina, severno od Stepovoja i Vodjanoja, ka Novokalinovoju, navode ukrajinski izvori.

Na južnom krilu, Rusi nastavljaju da vrše napredovanje u oblasti SNT „Vinogradniki“ i Jasinovačke ulice. Malo je napretka u privatnom sektoru u oblasti industrijske zone.

Ofanziva ka severu se nastavlja, ali Rusi prethodnog dana tu nisu imali uspeha i napreduju sporo. Prema rečima vojnika sa prve linije fronta, kod Avdejevke najvažnije je ne izbaciti neprijatelja sa položaja, već da se na njima učvrsti. Ruski voinici kreću u juriš tek nakon što su položaji Oružanih snaga Ukrajine potpuno uništeni artiljerijom i dronovima.

Veliki gubici VSU u tehnici i ljudstvu

Protivazduhoplovna odbrana Rusije je za 24 sata presrela šest sistema „hajmars“ i „uragan“ i onesposobljeno je 36 ukrajinskih dronova, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Ruska vojska je na hersonskom pravcu likvidirala oko 100 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, uništena su tri automobila, haubica Msta-B i haubica D-30.

U pravcu Donjecka je odbijeno 11 napada ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio 200 vojnika, četiri tenka i jedan nemački tenk „Leopard 2“, tri automobila i američko oklopno vozilo „Bredli“.

Na južnodonjeckom pravcu je ukrajinska vojska za 24 sata izgubila 65 vojnika, samohodne haubice „Akacija“ i „Gvozdika“, tri pikapa.

Jedinice grupe snaga Centar su odbile dva napada jurišnih grupa 63. mehanizovane brigade ukrajinske vojske i 12. brigade za specijalne namene u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

Udarima avijacije je uništena vojska i tehnika 67. mehanizovane brigade ukrajinske vojske.

VELIKE MUKE ZA UKRAJINU! OGLASIO SE BIVŠI KOMANDANT BATALJONA AJDAR: Hitna odluka se mora doneti do Nove godine

U zaporoškom pravcu je ruska vojska avijacijom i artiljerijom porazila vojsku 82. desantno-jurišne i 117. mehanizovane brigade. Protivnik je izgubio 90 vojnika i pet automobila.

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 554 aviona, 261 helikopter, 9.991 dron, 442 raketna kompleksa, 14.279 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 1.189 višecevnih bacača raketa, 7.462 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 16.618 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.

Oficir VSU: Čeka nas teška zima

Načelnik avijacije i PVO 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Vasilij Samovar izjavio je da ukrajinski građani treba da se spreme za totalnu mobilizaciju i tešku zimu. Ruska protivvazduhoplovna odbrana je iznad Donjecka oborila raketu AGM-88 „harm“ američke proizvodnje, saopštila je administracija Donjecke Narodne Republike.

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinska vojska je granatirala Donjeck, Gorlovku i Makejevku u Donjeckoj Narodnoj Republici sa 28 granata, dok je Jasinovata gađana NATO municijom kalibra 155 milimetara.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva saopštio je da je Ukrajina oborila tri ruska supersonična bombardera Su-34 na južnom frontu. Kremlj tvrdi da će nezakonita zaplena ruske imovine imati posledice.

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je naredbu o proširenju antiruskih sankcija. Rusija i Ukrajina su prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike, poslate od njihovih porodica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter