Izvor: Informer
02.04.2024 u 13:22
1

UKRAJINCIMA GORI POD NOGAMA, FRONT IM SE LOMI: Ako padne ovaj grad, Rusi idu do Dnjepra, a onda je i Kijev blizu

Mnogi analitičari sada predviđaju da je neposredni cilj ruskih operacija zauzimanje Časovog Jara, koji ima veliki strateški značaj, samo pitanje vremena kada će taj cilj ostvariti, piše Stiven Brajen, bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane, za sajt „Vipons end stratedži“.

Prema izveštajima sa prve linije, ruske snage su udaljene otprilike kilometar od grada i već učestvuju u žestokim borbama sa ukrajinskim snagama, koje pokušavaju da ih potisnu.

U nedavnom ruskom napadu raketama „iskander“ na podzemni bunker u ovom gradu poginuo je i poljski brigadni general Adam Marčak, kao i još nekoliko neimenovanih visokih NATO oficira, navodi Brajen.

Brajen primećuje da je veoma neobično da se visoki vojni oficiri NATO-a nalaze faktički na samoj liniji fronta, dodajući da je jedino objašnjenje očajna situacija na bojištu. Proboj ruskih snaga ugrozio bi ukrajinske linije odbrane, koja treba da spreče proboj Rusa prema Dnjepru, čime bi ruske snage otvorile put i za napredovanje ka samom Kijevu.

Već neko vreme se očekuje da će Rusi početi novu veliku ofanzivu. Jedino pitanje je cilj ruskih operacija. Neki misle je to Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajin

OFANZIVNI NAPADI NE JENJAVAJU: Ruske snage raketirale objekat "Naftogaza" u Harkovskoj oblasti!
Tanjug AP/Andrii Marienko

Rusi su nedavno uništili veliki deo električne mreže u Harkovu. Ipak, oni su upravo prošli kroz dugu, višemesečnu bitku za Avdejevku, a ona je ipak mala u poređenju sa Harkovom.

Kako zaključuje Brajen, izgleda da je Časov Jar sada najvažnija ruska meta. Činjenica da je u ovom gradu nalazi tako visoko osoblje NATO-a potvrđuje njegov strateški značaj. Vojna strategija Ukrajine, koji sprovodi novi komandant Aleksandar Sirski, ima za cilj da odloži ili makar uspori rusko napredovanje.

Zato Ukrajinci kopaju rovove i pokušavaju da izgrade nove odbrambene linije, a to je, dodaje ovaj analitičar, i cilj pojačanih ukrajinskih napada na Krim i operacija koje sprovodi NATO-a u regionu Crnog mora.

Ipak, malo je verovatno da će te diverzije promeniti karakter rata ili naterati Ruse da preusmere snage za odbranu Krima, Donbasa ili Rusije.

Kako zaključuje ovaj analitičar, u narednih nedelju ili dve videćemo da li Ukrajinci mogu da zadrže Časov Jar i da zaustave rusko napredovanje. Ako ukrajinske snage to nisu u stanju, onda će NATO morati da započne pregovore sa Rusijom.

To neće nimalo obradovati američkog predsednika Džozefa Bajdena, ni njegov tim za nacionalnu bezbednost, dodaje Brajen. Nemački kancelar Olaf Šolc je nedavno izjavio da jedan broj neimenovanih NATO zvaničnika predložio da Alijansa započne pregovore sa Rusijom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “UKRAJINCIMA GORI POD NOGAMA, FRONT IM SE LOMI: Ako padne ovaj grad, Rusi idu do Dnjepra, a onda je i Kijev blizu”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter