Izvor: sputnik
03.03.2024 u 17:00
0

UKRAJINSKI „BARJAKTARI“ PADAJU SA NEBA KAO PTICE SA GRANE: 38 Ukrajinskih dronova uništeno, zaplenjena britanska, turska i američka TEHNIKA

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 38 ukrajinskih dronova iznad Krima, saopštilo rusko Ministarstvo odbrane. Ruska vojska zaplenila kod Avdejevke američku, tursku i britansku tehniku.

Glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala „RT“ Margarita Simonjan nije isključila mogućnost pojavljivanja novih informacija nakon objavljivanja snimka razgovora nemačkih oficira o napadu na Krimski most.
„Tamo odakle sam ih dobila više nema. Ako mi daju još, objaviću. Čekajte“, napisala je ona na svom Telegramu.
12:26 03.03.2024

Presretnuti razgovor oficira Bundesvera ukazuje da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

„Pokušaji da se razgovor oficira Bundesvera prikaže kao igrica sa raketama i tenkovima su zlonamerna laž. Nemačka se sprema za rat sa Rusijom“, smatra političar.
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruske oružane snage na donjeckom pravcu zauzele su povoljnije položaje, odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine, uništen sistem M777;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu iznosili su više od 250 vojnika, iništeno artiljerijsko oruđe Akacija, haubica D-20, sistem Grad;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su skladište municije i oko 240 vojnika na donjeckom pravcu;
▪Oružane snage Rusije odbile su pet napada ukrajinskih vojnika na kupjanskom pravcu, ukrajinska vojska je izgubila 35 vojnika, haubice M777 i M198, kao i D-20
▪Ruske oružane snage su u rejonu Rabotina odbile napad mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su više od 40 vojnika.
▪Uništene su 143 ukrajinske bespilotne letelice, uključujući Bajraktar ​​TB-2;
▪Ruske oružane snage su od početka specijalne operacije uništile više od 14 hiljada ukrajinskih dronova.
10:32 03.03.2024
Peking i Moskva treba da nastave da unapređuju bilateralne odnose, izjavio je specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui na sastanku sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihailom Galuzinom u Moskvi.
„Obe strane treba da se rukovode važnim konsenzusom koji su postigli šefovi država dve zemlje i da promovišu dalji razvoj bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu kineskog ministarstva spoljnih poslova.
Kako je naveo resor, Li Hui i Galuzin su napomenuli da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije i da počinje unakrsna godina kulture.
08:10 03.03.2024
Slabi odbrambeni položaji ukrajinskih oružanih snaga zapadno od Avdejevke pomažu ruskoj vojsci da brzo napreduje, piše Njujork tajms, nakon analize satelitskih snimaka.
Napominje se da su linije rovova „retke i rudimentarne“ i da im nedostaju dodatna utvrđenja koja bi mogla usporiti napredovanje tenkova i zaštititi ključne puteve i područja.
Neimenovani američki zvaničnici rekli su listu da je Vašington zabrinut što Ukrajina nije ojačala svoje odbrambene pozicije i da bi zbog toga mogla da se nađe u problemu.
07:43 03.03.2024
Zamenik šefa diplomatije Rusije Mihail Galuzin razgovarao je u subotu u Moskvi sa specijalnim predstavnikom kineskog predsendika za poslove Evroazije, šefom kineske delegacije za rešavanje krize u Ukrajini Lijem Huijem, navodi se u saopštenju za medije ruskog MIP-a.
„Obavljena je temeljna razmena mišljenja na temu ukrajinske krize. Konstatovano je da je bilo kakva diskusija o političko-diplomatskom rešenju nemoguća bez učešća Rusije i uzimanja u obzir njenih interesa u sferi bezbednosti. Istaknuto je da ultimativni zahtevi Rusiji koje promovišu Kijev i Zapad i koji se odnose na formate „dijaloga“ samo štete izgledima za rešenje krize i ne mogu poslužiti kao njegova osnova“, navodi se u saopštenju.
Takođe se navodi da je „sastanak protekao u tradicionalno prijateljskoj atmosferi poverenja svojstvenoj rusko-kineskim odnosima“.
07:16 03.03.2024
Unutrašnje sporove između ukrajinskih partnera oko vojne pomoći biće nemoguće zaboraviti, rekao je Vladimir Zelenski u svom video obraćanju.
Prema njegovom mišljenju, svet ima „dovoljno sistema protivvazdušne odbrane“, a „Ukrajina nije tražila ništa više od neophodnog“ da „zaštiti život“.
Istovremeno je kritikovao kašnjenje u snabdevanju Kijeva oružjem i sistemima protivvazdušne odbrane, optužujući saveznike za „unutrašnje političke igre i sporove“ koji ograničavaju „našu odbranu“.
„Ovo je nemoguće razumeti. Nemoguće je složiti se sa tim. Biće nemoguće zaboraviti – svet će ovo zapamtiti“, rekao je Zelenski.
Kongres, zbog pozicije republikanske većine u Predstavničkom domu, još nije podržao zahtev administracije da se Kijevu izdvoji još 60 milijardi dolara.
07:13 03.03.2024
Tokom borbi za Avdejevku, borci grupe Centar zaplenili su stranu tehniku, između ostalog i američki oklopni transporter M113, kao i turska i britanska oklopna vozila, javio je dopisnik Sputnjika.
„Jedan od najpopularnijih oklopnih transportera američke vojske, koji je korišćen tokom rata u Vijetnamu. Oružanim snagama Ukrajine isporučena je prilično velika serija. Ovaj model je prepoznatljiv po tome što nosi minobacač. kalibra 120 mm. U stvari, ovo je nomadsko vatreno oružje“, rekao je zamenik komandanta bataljona sa kodnim imenom „Rotor“, predstavljajući M113.
Kako je istakao, oklopno vozilo nije oštećeno i nalazi se u dobrom tehničkom stanju, odnosno tehnika je jednostavno osztavljena.
07:05 03.03.2024
„Tokom noći zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije 38 bespilotnih letelica“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Noću je savetnik šefa Krima za informativnu politiku Oleg Krjučkov izvestio da je saobraćaj na autoputu Tavrida u regionu Feodosije privremeno ograničen u pravcu Kerča i da se vozila usmeravaju zaobilaznim putem. Privremeno je zatvoren i Krimski most, kojim je saobraćaj nastavljen dva sata kasnije.
Kako je napomenuo republički ministar saobraćaja Nikolaj Lukašenko, izmenjeno je i kretanje autobusa autoputem Tavrida, dok vozovi saobraćaju normalno.
Oružane snage Ukrajine redovno granatiraju centralne i pogranične regione Rusije, izvode napade bespilotnim letelicama i sabotaže. Poslednji put kijevski režim je pokušao da napadne poluostrvo 29. februara, kada su snage PVO
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter