Izvor: Tanjug
11.02.2023 u 14:20
0

UN SVESNE PATNJE SIRIJSKOG NARODA: Teško je zamisliti složeniju vanrednu situaciju od ove u Siriji

Teško je zamisliti složeniju vanrednu situaciju od ove u Siriji, izjavio je danas Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Dižarik je u intervjuu za Bi-Bi-Si naveo da je reč o zemlji koja je u ratnom sukobu već 12 godina i u kojoj je već pre zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju postojala dugogodišnja humanitarna kriza sa više od četiri miliona ljudi kojima je potrebna pomoć.

ERDOGAN SAOPŠTIO TUŽNE VESTI: Broj stradalih u zemljotresu dostigao 21.043

Predočio je da je veliki deo infrastrukture u Siriji ili uništen ili oštećen, uključujući puteve i mostove.

-Povrh toga, imate izuzetno izazovnu bezbednosnu situaciju i imate oblasti u kojima moramo da posredujemo u pregovorima o pristupu između vlade i pobunjenika, sve to usred zime -rekao je Dižarik.

Istakao je da su UN svesne patnje naroda Sirije i da ih ne interesuju politička prepucavanja.

-Blisko sarađujemo sa sirijskom vladom. Poslednjih dana su nam pomogli u procesu dobijanja viza i odobravanju niza drugih stvari koje su nam bile potrebne. Međutim, mi moramo da pregovaramo i sa pobunjenicima -rekao je zvaničnik UN, prenosi Gardijan.

VAŽNO! Otvoren broj telefona za doniranje novčane pomoći Turskoj – SMS na 1003!

On je dodao da je u zemljotresu stradalo i osoblje UN koje je bilo angažovano u južnoj Turskoj i na severozapadu Sirije.

-Izgubili smo dva člana našeg osoblja- rekao je Dižarik.

U Turskoj i Siriji je, nakon zemljotresa koji je samo u Siriji ostavio bez domova do 5,3 miliona ljudi, hrana hitno potrebna za najmanje 870.000 ljudi, upozorile su UN, a šef direkcije za humanitarnu pomoć UN Martin Grifits ocenio je da je zemljotres najgori događaj u poslednjih 100 godina u tom regionu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter