Izvor: Alo.rs
23.10.2023 u 10:48
0

URSULA NE ODUSTAJE OD USTALJENOG NARATIVA: Podržava Izrael, napada Iran

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je svoj snažan pro-izraelski stav uprkos kritikama sopstvenih zaposlenih.

URSULA FON DER LAJEN POD PALJBOM HAMASA: Šefica Evrope ubačena u sklonište u Tel-Avivu

Uz to, ona je oštro osudila Iran navodeći da raspiruje nasilje i haos na Bliskom istoku, piše „Politiko“.

Briselski portal podseća da je oko 800 zaposlenih u institucijama Evropske unije krajem prošle nedelje pisalo Fon der Lajenovoj osuđujući što je predsednica EK bila pristrasna dok je govorila o sukobu Izraela i Palestine, zauzevši pro-izraelsku stranu i ne pominjući podršku EU palestinskoj državnosti u govoru koji je u četvrtak održala u Vašingtonu. Taj neuobičajeni potez zaposlenih u EU nije, međutim, sprečio predsednicu EK da ponovi, pa čak i pojača svoj stav u govoru koji je u nedelju podržala podmlatku svoje stranke CDU/CSU.

Ona je tom prilikom naglasila da izraelska odbrana protiv terorističke grupe Hamas mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali ponovo nije pomenula palestinsku državnost, osvrćući se samo na neophodnost dostavljanja humanitarne pomoći.

– Nije kontradiktorno zalagati se istovremeno za solidarnost s Izraelom i obezbeđivanje humanitarne pomoći Gazi – rekla je Fon der Lajen.

Ona je uporedila izraelsku ulogu u sukobu sa ukrajinskom u konfliktu sa Rusijom.

– Ovi sukobi imaju nešto zajedničko: to je borba između onih koji žele mir, ravnotežu, slobodu i saradnju i onih koji ne žele ništa od toga jer profitiraju od haosa i nemira – rekla je Fon der Lajen u govoru mladima u nemačkom gradu Braunšvajgu.

Fon der Lajen je, takođe, bila veoma kritična prema Iranu istakavši da Teheran stoji iza Hamasa.

– Iran nema interesa da u ovom regionu zavlada mir. Naprotiv, Iran podstiče nasilje i haos jer to obezbeđuje njegov uticaj – izjavila je Fon der Lajen.

Njene opaske mogu se oceniti kao kontroverzne jer iako se Izrael nesumnjivo brani od brutalne agresije terorista Hamasa, povremena vrlo komplikovana i veoma kritikovana politika ove države prema palestinskim naseljima ne bi mogla da se opiše kao uravnotežena ili u interesu mira i saradnje, ističe se u tekstu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter