Izvor: Sputnjik
13.02.2023 u 21:26
0

„NE KOPAJTE PO NAŠEM ZADNJEM DVORIŠTU“ Nebenzja siguran da je Zapad ljubomoran zbog dobrih odnosa Rusije i afričkih država

Nebenzja se prisetio susreta Lavrova i Borelja „koji se nedavno istakao nekim komentarima, koji su užasnuli javnost“.

Odnosi Rusije sa afričkim partnerima se razvijaju i to izaziva ljubomoru onih zemalja, koje Afriku smatraju svojim „zadnjim dvorištem“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On se prisetio primera kada se pre par godina, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u toku dela važne sesije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija susreo sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, „koji se nedavno istakao nekim komentarima, koji su užasnuli javnost“.

– Tada je Borelj upitao Lavrova: „Zašto kontaktirate sa Malijem, zašto Mali pokušava da sarađuje sa vama“. Na to je ministar Lavrov odgovorio: „Slušajte, to je suverena zemlja, oni odlučuju s kim će sarađivati, ako žele da sarađuju sa Rusijom, to je njihov suvereni izbor“ – ispričao je Nebenzja.

„MORAMO DA ODLUČIMO ŠTA ĆEMO DALJE SA NJIMA“ Kuleba izjavio da su osnivači Ruske imperije bili Ukrajinci

Na to je, prema sećanju Nebenzje, Borelj uzvratio sledećom rečenicom:

„Ne kopajte po našem zadnjem dvorištu“.

U septembru 2021. godine, na konferenciji za novinare, na kraju učešća u nedelji visokog nivoa sesije GS UN u NJujorku, Lavrov je izjavio da je Borelj ubeđivao Rusiju da „ne deluje“ u Africi na polju bezbednosti, jer je to „naše mesto“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter