Izvor: BSC Happy
11.03.2023 u 08:53
0

VAŠINGTON STREPI: Kina preuzima ulogu SAD na Bliskom istoku

Iznenadni sporazum između Irana i Saudijske Arabije, koji bi trebalo da bude garant mira na Bliskom istoku, ovog puta izdejstvovan je posredstvom Kine. Vašington je na oprezu

Kineska uloga je da omogući obuzdavanje nuklearnog programa Teherana i zasutavi vatrena dejstva u Jemenu. Vašington ostaje skrajnut, po prvi put kao glavni arbitrar i svetski policajac.

Danijel Rasel, najviši ameički diplomata za istočnu Aziju rekao je da je kinesko mešanje u politiku SAD vrlo opasno po Vašington.

APLAUZ PAR HILJADA POLITIČARA: Li Ćiang novi premijer Kine!

– Kinesko učešće u posredovanju u sporazumu moglo bi da ima značajne implikacije po Vašington – , izjavio je Rasel.

On dodaje da je neobično da Kina sama deluje i pomaže u sklapanju diplomatskog sporazuma u sporu u kom nije bila prisutna ni na koji način i nadovezao se:

– Da li bi to mogla biti prethodnica kineskom posredničkom naporu između Rusije i Ukrajine, kada Si psoeti Moskvu?-

Nakon učešća Kine u postizanju ovog sporazuma, nastupila je lavina komentara i izjava zapadnih zvaničnika, naročito SAD o nejasnoći kineskog mešanja, ali i strahu šta on sa sobom donosi u budućnosti.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter