Izvor: HappyBSC
29.03.2022 u 22:25
0

Zapad je od Ukrajine hteo da stvori ANTIRUSIJU! Cilj Rusije je da se napravi most za budućnost! Uloga Evrope je periferna!

Večeras u emisiji AKTUELNOSTI na TV HAPPY gosti novinar i sociolog Slobodan Reljić, politički analitičar Dragomir Anđelković i bivši predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković, su govorili i izneli svoje viđenje situacije sukoba u Ukrajini, kao i o pregovorima u Turskoj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

SOCIOLOG I NOVINAR SLOBODAN RELJIĆ

Reljić kaže da je još uvek rano govoriti o završetku pregovora. Dodaje da su uslovi promenjeni, kako u Ukrajini, tako i u svetu. Dodaje da je ukrajinska kriza mnogo širi pojam, od ovog samog sukoba koji se dešava.

Dalje navodi da su sankcije uvedene Rusiji donete bez dozvole UN i ističe da se vodi informativni rat. Dodaje da sankcije ne predstavljaju realnu, drugu stranu sukoba sa Rusjom i Kinom.

„Događaj u Ukrajini je rađanje novog svetskog poretka“, istakao je Reljić.

Dodaje da ovaj trenutni svetski poredak je rasklimat ii da se sada vidi da Evropa u ovome igra perifernu ulogu.

POLITIČKI ANALITIČAR DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ

On navodi da tek kaada Donjecka grupacija bude poptpuno ugrožena, tek tada će Kijev malo bolje razmisliti. Ukrajince koriste zapadni partneri kao igračku i tek ćemo u narednom periodu imati pregovore navodi analitičar Anđelković.

Dodaje da podrška koju Ukrajina dobija od zapadnih partnera  ne zanči ništa u operativnom smislu. Jedina podrška koju dobijaju sa Zapada je informativna.

Cilj Rusije u Ukrajini

Anđelković istiće da su juče učinjeni najveći pomaci u pregovorima, kada je ministarstvo spoljnih poslova Ukrjaine izjavilo da odustaje od vojnog rešenja za Donbas i Krim, što otvara mogućnost u budućnosti za pravljenje kompromisa. Isitče da je Ukrajina do sada verovala da vojno može povratiti Krim i Donbas, ali se sada to menja. Dodaje d arusi nikako neće odustati od Krima, Donbasa i Luganske oblasti, ali da su u izjavama ostavili mogućnost da Dojecka i Luganska oblast budu u kooperativnom odnosu sa Ukrajinom. Ruski ciljevi su višeslojni. Cilj Rusije jeste da se napravi most za budućnost. Prvo, te oblasti da budu neka vrsta entiteta teritorija koje bi povezivale Ukrajinu i Rusiju. Druga stvar je decentralizacija Ukrajine kako bi ruska popualcija dobila sva prava.

Ističe da se rađa novi svetski poredak i dodaje da je to:

„Svet koji će imati da ponudi ideološke alternative onome što Zapad nama nudi“.

O tome kako kako Zapad shvata Ukrajinu

Ističe da je ova situacija slična sa onom kako su se Srbi osećali u Zagrebu 1993. godine u Zagrebu.

„Zapad je od Ukrajine hteo da stvori antirusiju“, rekao je Dragomir Anđelković

Anđelković kaže da je Zapad Ukrajinu video deo Rusije koji su uspeli da otrgnu i da stvore od tog dela nešto što bi bila kotrateža Rusiji. Zapad Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu vidi kao tri grane jednog naroda. Dodaje da su od 13. i 14. veka Litvanci i Poljaci osvajali ruske teritorije i pod uticajem stranaca stvarane su jezičke i verske razlike, deo stanovništva je prihvtio grko-katoličku varijantu hrišanstva, zadržani pravoslavni običaji, a priznat Papa, došlo je do jezičkih promena itd. To je dovelo do stvaranja polovičnog novog identiteta. Stvorio se polovični novi identitet, ali  ne zaokruženi identitet, a neko je od tog polovičnog identiteta hteo da stvori anti-identitet, kao nešto što je sada u Crnoj Gori. Grade svoje na mržnji prema svojim korenima.

Dodaje i da će se ruska vojska možda povući kasnije, ali neće dozvoliti više dolazak nacističkih snaga.

BIVŠI PREDSEDNIK IZVRŠNOG VEĆA KOSOVA I METOHIJE ZORAN ANĐELKOVIĆ

Anđelković ističe da su pregovori u Turskoj ogroman uspeh Turske. Kaže je to uspeh, jer kako navodi, ipak su seli da razgovaraju i bar je nešto učinjeno po tom pitanju. Dodaje da je vrlo važno da se razgovara u ratu i sukobima.

Ističe da je Rusija imala jasan stav oko Ukrajine i njenog potencijalnog ulaska u NATO, a to je da Ukrajina ne sme da bude član NATO pakta. Dodaje da je i problem Minski sporazum koji nije sporveden. Potpisnici treba da reše pitanje statusa ljudi Donjecke i Luganske oblasti, prava ne veru, jezik, pismo itd., kao i pitanja koja podrazumevaju autonomiju. Umesto toga Ukrajinci su maltertirali rusko stanovništvo u toj oblasti.

O sankcijama i podelama u Evropi

Anđelković kaže da postoji ozbiljna podela u Evropi, jer postoje zemlje koje odbijaju bilo kakve pregovore sa Rusima, a dodaje da su te zemlje samo produžena ruka Vašingtona. Primer toga navodi Poljsku koja pretenduje da opet uzme svoje teritorije u Ukrajini koje su joj pripadale. Dodaje da u ekonomskom smislu, najviše će stradati Evropa.

Dalje navodi da su sankcije uvedene Rusiji još 2014. godine i Rusija se pripremila na nove i dobro iskoritila situaciju. 

U vezi sa Zelenskim, Zoran Anđelković kaže da svuda u svetu ide i moli za pomoć. On kaže da:

„Zelenski poziva na svetski rat, to je poziv očajnika“.

Navodi da ono što ga brine jeste da možda postoji neka „luda glava“ sa druge strane koja će stvvano poslati Ukrajini avione i tako dovesti do izbijanja svetskog rata.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter