Izvor: rt.com
25.08.2023 u 18:46
0

ZAPADNE ZEMLJE NISU DOBRODOŠLE U BRIKS: Kategoričan Sergej Rjabkov

Samo nacije koje ne sprovode sankcije protiv članova grupe mogu biti primljene, kaže zamenik ruskog ministarstva Sergej Rjabkov

Zapadne zemlje nemaju šanse da se pridruže BRIKS-u sve dok sprovode neprijateljsku politiku protiv jedne od njenih članica, izjavio je u petak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Govoreći na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Johanesburgu, u Južnoj Africi, Rjabkov je podsetio da je jedan od ključnih uslova za prijem u grupu „neprimenu nezakonitih sankcija prema bilo kojoj od članica asocijacije“. On je napomenuo da svih šest zemalja koje su pozvane da se pridruže BRIKS-u na sastanku – Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati – u potpunosti ispunjavaju ovaj uslov.

LUKAŠENKO JASAN: Vagner je živeo, Vagner živi, i Vagner će živeti u Belorusiji, Putin nema veze s padom aviona!

U međuvremenu, zapadne države „slede upravo suprotnim kursom, tako da nema govora o pozivanju bilo koga iz ove grupe ne samo da se pridruži BRIKS-u, već čak i da učestvuje u njegovim događajima“, naglasio je Rjabkov, obećavajući da će se držati ove linije.

Međutim, zapadnim državama ne bi u potpunosti zatvorio vrata članstvu u BRIKS-u. Ako bi bilo koja zemlja koja je podržavala režim sankcija „razbila redove uprkos oštroj disciplini unutar zapadnog tabora“ i napustila ovu politiku, njena prijava za članstvo bi mogla biti obrađena, rekao je zamenik ministra. Zapadne zemlje uvele su oštre ekonomske sankcije Rusiji, članici BRIKS-a, zbog sukoba u Ukrajini. Moskva je više puta osuđivala ove kaznene mere, nazivajući ih „nezakonitim“. Pored toga, 2021. godine, EU je uvela ograničenja Kini – još jednoj članici BRIKS-a – sankcionisavši nekoliko zvaničnika zbog navodnih kršenja ljudskih prava koje je Peking dosledno negirao.

U međuvremenu, Rjabkov je takođe upozorio da SAD gomilaju pritisak na druge zemlje u pokušaju da spreče promene u globalnom pejzažu nakon sastanka BRIKS-a i proširenja grupe bez presedana. Međutim, „proces razvodnjavanja uloge kolektivnog Zapada u svetskim poslovima je nepovratan“, primetio je on i dodao da je siguran da su ruski partneri dovoljno mudri da vide šta Zapad zaista pokušava da uradi i da se odupre njegovom pritisku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter