Izvor: reurters
18.09.2023 u 18:01
0

ŽESTOKI SUKOBI U SUDANU: Izgoreo i čuveni neboder

U Kartumu, glavnom gradu Sudana, nekoliko zgrada se zapalilo nakon teških sukoba između vojske i paravojnih snaga RSF, uključujući i čuveni neboder naftne kompanije Greater Nile Petroleum Oil Company.

Bolnice u Kartumu i regionu Darfur prestale su sa radom, a stanovnici glavnog grada opisali su borbe tokom vikenda kao najgore do sada, Na snimcima koji od juče kruže društvenim mrežama vidi se neboder GNPOC (Greater Nile Petroleum Oil Company) u Sudanu u plamenu.

Izgradnja 18-spratnice završena je 2010. godine, a nalazi se u Kartumu, uz reku Nil.

KREMLJ ZABRINUT ZA STANJE KADIROVA! Evo šta kaže Peskov!

„Ovo je zaista bolno“, napisao je Tagrid Abdin, arhitekta zgrade, u objavi na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter. Abdin je dodao da je zgrada obeležila panoramu grada i da žali zbog njenog „besmislenog uništenja“.

napisao je Tagrid Abdin, arhitekta zgrade, u objavi na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter. Abdin je dodao da je zgrada obeležila panoramu grada i da žali zbog njenog „besmislenog uništenja“.

Još nije jasno šta je izazvalo požar u neboderu kupastog oblika, prenosi BBC. Nije bilo izveštaja o povređenima ili smrtnim slučajevima.

Nasilje u Sudanu počelo je 15. aprila zbog borbe za vlast između vođa sudanske vojske i paravojnih snaga RSF.

„Sudan War Monitor“, koji prati sukob, saopštio je da su snage RSF-a u subotu napale područja pod kontrolom vojske, uključujući i poslovnu zgradu Ministarstva pravde. Rečeno je da se nekoliko vladinih zgrada zapalilo kao rezultat napada.

Napadi na područja pod kontrolom vojske nastavljeni su u nedelju, rekli su svedoci novinskoj agenciji AFP. Naval Mohamed (44), koja živi najmanje tri kilometra od borbi u prestonici, rekla je da su se vrata i prozori njene kuće tresli od eksplozija. Ona je bitke proteklog vikenda opisala kao „najgore od početka rata“.

Zdravstvene vlasti saopštile su u nedelju da su sve veće bolnice u Kartumu i regionu Darfura prestale sa radom. RSF se bori da preuzme kontrolu nad glavnim gradom, dok vojni vazdušni udari imaju za cilj slabljenje paravojnih pozicija.

U sukobu je do sada poginulo oko 7.500 ljudi, a raseljeno je više od pet miliona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter