Izvor: rt.rs
23.08.2023 u 16:22
0

ZVANIČNO DOGOVORENO: Briks se širi! Težnja bloka da ostane na strani mira

BRIKS će srušiti barijere, revitalizovati ekonomiju, podstaći inovacije, stvoriti nove prilike i oblikovati budućnost, poručio je premijer Indije Narendra Modi

Svet je ušao u turbulentnu eru, a BRIKS porodica treba da ostane ujedinjena i spremna da igra ključnu u logu u pokušaju da stabilizuje svet, ocenio je predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa dodajući da -hladnoratovski mentalitet nastavlja da se širi svetom, a da države BRIKS-a treba da ostanu na strani mira-.

NIKO NE ZNA PRAVI RAZLOG: Kineski predsednik bez objašnjenja preskočio prvi dan samita BRIKS-a

Treba da ubrzamo proces proširenja kako bi više država moglo da se pridruži“, poručio je predsednik Kine Si Đinping.

Kako je istakao, važno je prikupiti zajedničku mudrost i snagu zarad razvijanja sistema globalnog upravljanja u pravednijem i razumnijem pravcu. Nedvosmislenu podršku proširenju dao je i premijer Indije Narendra Modi.

-Indija u potpunosti podržava proširenje i pozdravljamo napredak ostvaren u tom pravcu. Tokom indijskog predsedavanja definisali smo BRIKS kao fleksibilnu, inkluzivnu i kolektivnu grupu. Sedam godina kasnije, možemo reći da će BRIKS srušiti barijere, revitalizovati ekonomiju, podstaći inovacije, stvoriti prilike i oblikovati budućnost“, rekao je Modi tokom Samita lidera BRIKS-a u Johanesburgu.

tanjug

Brazil je spreman da se pridruži diplomatskim naporima za postizanje mira u Ukrajini, izjavio je predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva.

-Ne možemo da stojimo po strani i da se ne bavimo glavnim sukobom našeg vremena, koji se odvija u Ukrajini i čije posledice oseća ceo svet-, rekao je brazilski lider. On je naglasio da „sukob u Ukrajini otkriva ograničene kapacitete Saveta bezbednosti UN“ i s tim u vezi upozorio na opasnost od novih sukoba. 

-Brazil je spreman na udružene napore kako bi se efikasno doprinelo postizanju trenutnog prekida vatre, kao i pravednog i trajnog primirja-, rekao je Lula da Silva. Lula je sa zadovoljstvom primetio da je sve veći broj država voljan da radi direktno sa Moskvom i Kijevom na postizanju mira, pri čemu je podsetio na mirovne napore Kine, Južne Afrike i Brazila u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Južnoafrički lider je istakao da članice BRIKS-a treba da vode računa o interesima Globalnog juga.  -Zemlje BRIKS-a bi trebalo da promovišu interese Globalnog juga i pozivaju industrijalizovane zemlje da uprkos ekonomskoj krizi ispoštuju svoju posvećenost podršci klimatskim akcijama“, rekao je Ramafosa tokom samita.

Modi je, sa druge strane, pozvao lidere zemalja BRIKS-a da prošire saradnju u oblasti istraživanja svemira stvaranjem konzorcijuma koji bi se time bavio.

-U cilju daljeg širenja naše bliske saradnje, želim da vam predstavim nekoliko predloga, od kojih je prvi saradnja u oblasti istraživanja svemira. Već radimo na stvaranju konstelacije satelita. Istraživanje i praćenje vremena je na dobrobit celog sveta-, rekao je Modi na sastanku lidera BRIKS-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter