Izvor: happy
12.02.2024 u 21:09
0

ĆIRILICA NA TVHAPPY: Šainović – „Albanci su uvek ORUŽJEM i silom napredovali ka Srbiji“

U večerašnjoj emisiji voditelja Milomira Marića raspravlja se o bitnoj temi

Na televiziji „Happy“ u autorskoj emisiji voditelja Milomira Marića večeras se raspravlja o tome ko sve staje na stranu Srbije i da li su Amerikanci konačno na našoj strani.

Na tu temu govori nekadašnji premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije Nikola Šainović koji je rekao da su Albanci oduvek uz pomoć Zapada gurali Srbiju u propast.

– U Haškim presudama protiv naših ljudi se počinje sa Ilijom Garašaninom. Istorijski procesi dugog trajanja formatiraju svest, nacionalne ambicije kroz vekove i to traje dok formiranje nije okončano i ta ambicija velikih sila sa Istoka na Zapad, pa u dva navrata Germani prema Istoku. Ideja da se pregazi Srbija je da se poveže sa otomanskom Turskom i u svim tim sukobima albanski faktor je gledao kako da se pomeri korak više na sever i zato su svi ti problemi da oružjem i silom mogu da napreduju uz pomoć zapadnih sila – rekao je Šainović.

Danijela Vujičić iz Srpske napredne stranke je naglasila da je pitanje Kosova i Metohije oduvek bila naša tema i da je bitno da izvučemo pouke iz prošlosti.

printscreen

– Nekako kroz istoriju Kosovo datira, politika je ista ali se politička elita menja i uvek postavlja nove ciljeve, pitanje je samo kakve smo pouke mi kao narod izvukli, kakve smo lekcije sebi zadali jer smo na međi Istoka i Zapada i treba znati kako se ponašati. Mislim da je predsednik Vučić izvukao pouke iz prošlosti, naša nezavisnost je suština politike. Uvek su nas u prošlosti vezivali za to, bilo je teških perioda ali za ovo istorijsko razdoblje jeste najteži period za naš narod i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. – rekla je Vujičić.

printscreen

Istoričar Nemanja Starović rekao je da je krajnje vreme da Albanci shvate da je za njih Beograd kapija ka Evropi.

– Sudbina jednog naroda zavisi od geografije i njenog položaja, možda nismo shvatali u kom okruženju se nalazimo. Mislim da smo uspeli da izgradimo u poslednjih desetak godina jedna potpuna promena paradigme. Mi već puna dva veka govorimo o povezivanju i lancima vrednosti. U postojećim okolnostima jasno je da put ka Evropi može voditi preko Budimpešte, a plodovi promene paradigme mogu se sada dobro videti. Kao što smo mi konačno shvatili da je Budimpešta za nas kapija Evrope tako bi i Albanci trebalo da shvate da je to za njih Beograd – rekao je Starović.

Direktor Instituta za nacionalnu strategiju, srpski književnik, režiser, kolumnista i publicista Dragoslav Bokan naglasio je da su oduvek postojala odbacivanja istorije.

– Moramo da znamo u kojoj civilizaciji živimo, sve ono što je bila istorija nekad je odbačeno i odmah na primer u Francuskoj je došao Napoleon, suština je samo da stvaraš novi globalni poredak jer onaj koji nema korenje njega će vetrić da skloni. Pokušao je i prema Španiji i prema Rusiji, druga stvar je veliki Zapad koji je nastao osvajanjem. Od tada se uvek piše zapadna istorija Evrope, od tada imamo talase revolucije, nakon ovoga sa Napoleonom mi smo ostali potpuno zatečeni, u međuvremenu je komunizam i fašizam postojao kao dva nova pravca u istoriji. Nacionalisti u Nemačkoj su odbacili zastavu za koju su ginuli pre toga. Srebrenica je stavljena da bude novi ugao. Zatim je nametnuta petooktobarska revolucija i sada nam se ponovo stavlja takva neka revolucija, naša istorija se odbacuje, Hrvati odjednom imaju pravo da zloupotrebljavaju svoju istoriju – rekao je Bokan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter