Izvor:
21.08.2019 u 10:48
0

ČOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Značajan razgovor između Vučića i Pompea! (VIDEO)

Nekadašnji šef koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović bio je gost u emisiji "Dobro jutro Srbijo" gde je komentarisao sve aktuelne političke teme.

Međuostalom, on je prokomentarisao jučerašnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea nakon kog je američki zvaničnik rekao da je to bio produktivan razgovor o dijalogu Srbije i Kosova, dok je predsednik Srbije naveo da je zamolio američku administraciju da pokuša još snažnije da utiče na kosovske Albance da ukinu takse.

Ćović smatra da je sastanak između Vučića i Pompea značajan.

– Značajan je razgovor, koji se dogodio između Vučića i Pompeo dobro je da kontakt između Beograda i Vašingtona postaje aktivan… trebalo bi da ide i ka kabinetu predsednika Amerike. Pompeo je veran partner i prijatelj gospodinu Trampu. Kabinet Trampov ulazi u predizborni period. Vučić je i pomenuo položaj srpskih nacionalnih zajednica koja je obespravljena, položaj srpske i kulturne baštine, ugroženost svih sistema života… mora da se priča o sporazumima koji su sprovedeni, i koji nisu… Odgovornost za zločine nad Srbima, blagonakloni pristup Kvinte. Ovo je proces koji će trajati, imaće periode ubrzanja, ali će proces uticati kako na Zapad tako i na unutrašnju politiku. Dobro je da se dešava okrugli sto na fakultetu političkih nauka – rekao je on.

Potom je prokomentarisao to što "Kvinta apeluje da prestanemo da lobiramo za povlačenje priznanje Kosova, pa se desi da koji dan kasnije još jedna zemlja povuče priznanje".

Mislim da je Kvinta probala da iskonstruiše ono što dugi niz projektuje na terenu. Čitava ta gužva i pritisak se stvorio oko toga da li lobiramo za nepriznanje, i obrnuto. Da nema tih obostranih lobiranja, da Albanska strana ne lobira za dalja priznanja. a da ćemo i mi biti konstruktivni za nelobiranje odnosno nepriznanja…oni su nastavili intenzivno sa tim njihovim lobiranjem, što je bio normalan odgovor. Mislim da Srbija treba da nastavi sa tim aktivnostima. Srbija treba da pojača tu aktivnost. Jutros je izašlo zvanično saopštenje iz kabineta Pompea, da se obe strane uzdrže od provokacija. Ne trb da se zalećemo medijski. Neće se odjednom sve promeniti, i doći do rešenja tako brzo. Pogrešno je da se definišu bilo kakvi datumi. Niko ne može da definiše rok u kome će se odigrati završetak ovog procesa oko Kosova. Što se tiče taksa, evidentno je da je to model i projekat zapada. 350 miliona dolara, evra manji promet Srbije sa Kosovom i Metohijom. Takse su mogle da se ukinu vrlo efikasno i brzo. Događaji sustižu jedni druge. Ništa se tamo ne događa slučajno, već smišljeno. Prvo ne znam da li će biti izbora na Kosovu, ako bude verovatno će biti u Oktobru, a to ćemo verovatno znati sutra. Oni nisu raspoloženi da se na KIM dogode izbori. Alternativa izbora je da Tači u psotojećem parlamentu napravi većinu. Nema početka pregovora pre završetka meseca – kazao je on.

Sastanak sa Pompeom, bezbednost naših ljudi na Kosovu, opstanak manastira, u istom danu se pobadaju zastave, provokacije sa obe strane. Šta znači apel ako se sporazumi nisu sprovodili?

Od 2001 god se bavim problemom KIM. Mogu da kažem da smo zatekli loše stanje srpske nacionalne zajednice na prostoru KIM. Bilo mi je zadovoljstvo to što sam uspeo da napravim koncept održivog opstanka Srba na prostoru KIM, prebacili smo Univerzitet, sredili smo bolnicu, rešili određene probleme, ušli sa vojskom do administrativne linije sa prostorom KIM, čak i tad smo imali stalno žuborenje.. Srbija će se lako odbraniti ako postane jaka država… Da bi postala jaka mora imati homogenost. Ako se ne desi do elementarnog nivoa, ne može sto odsto, a to će biti veliki propust. Sve što je dobro i korisno treba pohvaliti. Na primer: Autoput je svakako neki rezultat. To pozitivno utiče na zemlju. Nemojmo diskreditovati nešto što donosi dobar rezultat – izjavio je on.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter