Izvor:
05.01.2019 u 11:23
0

DESIMIR ĆALASAN U EMISJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: Najmalđi grad u Srbiji sa najstarijom originalnom zgradom koja je ušla u istoriju!

U emsiji "Prelo u našem sokaku" u poznatom terminu, gost je bio direktor Turističke organizacije Gornji Milanovac Desimir Ćalasan, koji je u razgovoru sa Bojanom Ristivojević podelio najlepše znamenitosti grada kod planine Rudnik na reci Despotovica.

Šta turisti najviše vole u Gornjem Milanovcu?

– Trudimo se da svakodnevno u segmentu turizma poboljšamo kvalitet, takođe i Dom za kulturu ima na godišnjem nivou preko petsto manifestacija, pozorišnih komada, književnih večeri itd. Mi volimo da se pohvalimo našim korenima, G.Milanovac je najmlađi grad u Srbiji koja datira od loze Karađorđevića. Naš grad je nastao 7.januara pod pokroviteljstvom Aleksandra Karađorđevića ali pod imenom Despotovica, zbog reke na kojoj leži. Milan Obrenović menja naziv 1859-te u Gonji Mlinaovac. U našem gradu, sve zgrade datiraju iz tog vremena, u svom originalnom izdanju, a najstarija je zgrada Okružnog suda iz 1914-te koji danas predstavlja spomenik kulture. U zgradi Okružnog načelstva, je bio štab i komanda Prve armije generala Živojina Mišića u kojem je razrađena strategija za Кolubarsko-suvoborsku bitku, posle koje se Srbija odbranila od austrougarskih okupatora –

– Dva ozbiljna simbola su Kuća srpsko-norveškog prijateljstva koja proslavlja 32 godine od postojanja, imamo divan restoran i muzej. Drugo je Spomen park "Brdo mira" koji je prošle godine pušten u funkciju, s tim što je ove godine pridodat sadržaj sportkso-rekretativne prirode. Izgrađena je biciklistička staza, teretana na otvoreneom, amfiteatar, suverenica. Priroda nas je obdarila bogatstvom, planina Rudnik koji je proglašena vazdušnom banjom, vrlo atraktivna i privlačna za goste. Grad je moderan i pristaje na sve uslove 21.veka – rekao je direktor Turističke organizacije Gornji Milanovac.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter