Izvor:
08.10.2016 u 13:25
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Rođen je pisac zbog čije je smrti NARODNO POZORIŠTE bilo uvijeno u crno platno! (VIDEO)

Na današnji dan 1864. godine u Beogradu, nedaleko od Saborne crkve, u kući na čijem je mestu danas Narodna banka Srbije, rođen je Alkibijad NušaBranislav Nušić. Ovaj srpski književnik, komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik je retorike u Srbiji i istaknuti fotograf amater. Radio je i kao novinar i diplomata.

Najznačajniji deo njegovog stvaralaštva su komedije, od kojih su najpoznatije: Gospođa ministarka, Narodni poslanik, Sumnjivo lice, Ožalošćena porodica i Pokojnik.

Radio je kao dramatur ili upravnik u pozorištima u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju i Sarajevu. Bio je izabran za predsednika Udruženja jugoslovenskih dramskih autora, kao i za člana Srpske kraljevske akademije. Nosilac je četiri ordena.

Od 1950. godine do danas, Nušićeva dela adaptirana su u pedesetak bioskopskih i televizijskih filmova.

Preminuo je 19. januara 1938. godine i tog dana fasada zgrade beogradskog Narodnog pozorišta bila je uvijena u crno platno.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu jutarnjeg programa Happy televizije:

HappyTv.rs
Foto: Facebook/npbgd

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter