Izvor:
03.09.2019 u 19:32
0

IZNENAĐUJUĆI PODACI AGENCIJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: U Srbiji svake godine umre oko 6.500 ljudi od zagađenja vazduha (VIDEO)

U više gradova Srbije vazduh je prekomerno zagađen, upozoravaju poslednji podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako za Telemaster kaže direktor te institucije Filip Radović, najzagađeniji gradovi su Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić i Užice, dok najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

Radović ističe da građani tokom zimskih meseci najviše osećaju posledice aerozagađenja, jer postoji veliki broj individualnih ložišta koja ispuštaju zagađujuće materije.

Zbog posledica bolesti koje su nastale usled lošeg kvaliteta vazduha, u Srbiji svake godine umre oko 6.500 ljudi, procena je Svetske zdravstvene organizacije. Stručnjaci upozoravaju da je aerozagađenje jedno od najvećih izazova za ljudsko zdravlje. Toga su svesni i građani.

Najlošiji kvalitet vazduha je u velikim gradovima Srbije zbog industrijskih postrojenja koja postoje u njima, ističu stručnjaci. A više od polovine stanovništva u Srbiji živi upravo u tim gradovima.

Na kvalitet vazduha u gradovima negativno utiče velika frekvencija saobraćaja i ogroman broj ljudi, objašnjava Radović. Samo prošle godine u našu zemlju je uvezeno više od 120.000 automobila.Ipak, stanje vazduha u Srbiji lošije je tokom zime, s obzirom na to da u letnjim mesecima nema potrošnje fosilnih goriva. Radović smatra da je u narednom periodu neophodno pronaći alternativu grejanju na ugalj, ali i voditi računa o energetskoj efikasnosti.

A brinu li gradjani Srbije za životnu sredinu i imaju li ideju kako da se kvalitet vazduha poboljša?

Stručnjaci kažu da čistiji vazduh u gradovima možemo da obezbedimo ukoliko u gradovima zabranimo upotrebu uglja u ložištima, u saobraćaju uvedemo što više električnih vozila i u što većoj meri koristimo obnovljive izvore energije.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter