Izvor:
27.11.2018 u 13:47
0

MARKO ĐURIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ O SITUACIJI NA KIM: „Ušli smo u sferu golog elementarnog kršenja ljudskih prava, koje nije zabeleženo u društvima“! (VIDEO)

U jutarnjem programu „Dobro jutro Srbijo“ gost je bio Mako Đurić direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Očekivalo se u ovakvim trenucima da će se nastavi instrumentalizacija na KiM. Juče je bio sastanak na srpskoj teritoriji na KiM.

Albanci misle da sve mogu. Reč je o vrlo ozbilnoj stvari. Predstavnici su se sastali na srpskoj teritoriji i to pokazuje koliko jedni aršini vrede za jedne, a koliko drugi za druge – istakao je Marko Đutić.

U Beogradu se vodi paralelana istraga o slučaju Milana Radojčića sa onom koja se vodi u Prištini i beogrdska istraga napreduje i naki konkretniji dokazi postoje.

Pošto sam imao nešto uvida u metodologiju rada i jednih i drugih, imam utisak da je, iako oni kontrolišu tu teritoriju i imaju pristup mestu zločina i istrazi, srpska istraga je deset puta ozbiljnija i ima deset puta više elemenata i svega. Vrlo je važno to što je juče, pred srpskom policijom Milan Radojčić prošapo poligrafsko testiranje i što je utvrđeno da on nije imao bilo kakve veze, ni organizovao ni naredio, ni izvršio taj zločin, ni pomagao. Zašto je to važno? Taj čovek je od prvog dana nacrtan od strane Prištine i od dela međunarodne zajednice kao da je organizator. Zašto je to učinjeno, učinjeno je zato što je neko preko njega želeo, da Brogradu, da srpskoj strani „prišije“ odgovornost za taj stravičan zločin, za to ubistvo i na taj način ostvari više ciljeve. Da unese podelu među srbe na KiM i pometnju. Treba da znate da je taj čovek jedan od glavnih ornizatora otpora Prištini na KiM – rekao je Marko Đurić i dodao da su Milana Radojčića optuživali oni koji hoće da zgaze sever Kosova i svi koji se bore da Priština ovlada KiM.

Žele da optuže srpsko rukovodstvo.

Inspektori u Prištini vode istrage tako što čitaju novine i gledaju ko je šta rekao na tu temu i čim ih neko pomene, taj bude pozvan na istragu. To je neozbiljno – istakao je Đurić i dodao.

Sada kada je Milan Radojčić prošao poligraf sada nema nikog. To vam pokazuje da je to čista patologija. Ljud su gradili svoju politiku na izmišljotinama, znajući da timedirektno daju municiju kosovskim Albancima i možda delu međunrodnog faktora, a svakako onima kojui upravo stoje iza tog ubistva. Reč je o nečemu duboko nemoralnom. Juče je na to stavljena tačka i propao je plan Prištine i neozbiljnih i neodgovornih ljudi da se stvori podela Srbije na Srbe po ovoj temi. Čekaju nas ozbiljnji izazovi zbog ovog što je nametnuta ekonomska omča oko vraa Srbijma na KIM, time su otvorena vrata ekonomskog i svakog drugog pogroma i progona Srba na KiM, i videćete već danas da Srbi to ne prihvataju – rekao je Marko Đurić.

Koje su mere koje će Beograd i Srbija preduzeti?

Ovog puta ćemo biti mudri i postupati lukavije. Nećemo im pružiti šansu za nasille. Srpski predstavnici su me obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na severu KiM više neće funkcionisati. Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera Prištine i prestanka kršenja ljudskih prava. Prestao je sa radom sud u Kosovskoj Mitrovici i sve ono što je Priština gradila za sebe, a čime su upravljali Srbi, od danas prestaje da radi i u 12 sati ćete videti veliki narodni zbor sa kojeg će biti poslate vrlo jasne poruke. Srbi ovo neće prihvatiti i oni koji misle da će Srbe naterati da žive u velikoj Albaniji, toga neće biti. Naravno sve na miran, demokratski i civilizovan način, bez da je bilo kome blokiran put ili urađeno nešto, sa vrlo jasnim stavom i pametno povučenim potezima – istakao je Marko Đurić.

Kako je moguće da nema rešenosti međunarodne zajednice da nešto učini?

Njihova priča nema smisla. Nama su za sitnice pretili uvođenjem različitih namete i carina na uvoz voća i povrća. U najmanje tri prilike su pretili sa takvim stvarima. Sada kada su prekršena pravila CEFTE imate mlaku njihovu reakciju. Što znači da ovo nije Priština uradila sama. Narod mora da zna da se KFOR razmestio i kontroliše „zelenu liniju“ i pomaže Prištini da sprovodI sve ovo. Ušli smo u sferu golog elementarnog kršenja ljudskih prava, koje nije zabeleženo u društvima, a nema reakcije međunarodne zajednice. Mi ćemo da se borimo i nećemo dozvoliti da Srbi na KiM ne budu u vezi sa svojom državom Srbijom – rekao je Marko Đurić.

Gostovanje Marka Đurića direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju u jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" možete pogledati u videu ispod.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter